Fokus

Blinken: SAD i Saudijska Arabija blizu sklapanja sporazuma o nuklearnoj energiji i odbrambenoj saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2024

-

22:52

Blinken: SAD i Saudijska Arabija blizu sklapanja sporazuma o nuklearnoj energiji i odbrambenoj saradnji
Blinken: SAD i Saudijska Arabija blizu sklapanja sporazuma o nuklearnoj energiji i odbrambenoj saradnji - Copyright Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je saopštio da su SAD i Saudijska Arabija blizu sklapanja niza sporazuma o nuklearnoj energiji i bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji, kao deo šireg dogovora o normalizaciji odnosa Rijada i Tel Aviva.

Rekao je da bi finalizacija sporazuma mogla da bude za nekoliko nedelja, ali je upozorio da je za dalju normalizaciju neophodan mir u Pojasu Gaze i put ka priznanju palestinske države.

Izvori su rekli Rojtersu ranije ovog meseca da je izrađen radni nacrt koji izlaže principe i predloge kojim bi napori predvođeni SAD uspeli da vrate mir na Bliski istok.

Britanska agencija navodi da ovakvi pokušaji mogu da budu osujećeni usled odbijanja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da prihvati bilo kakve planove koji uključuju nezavisnu Palestinu.

Vašington radi na obnavljanju mira u Gazi i dogovoru o taocima, a Izrael će morati da bira, naglasio je Blinken.

''Do sada je to bilo hipotetičko ili teorijsko pitanje za Izrael. Pod pretpostavkom da završimo sporazume između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, to hipotetičko ili teorijsko pitanje postaje stvarno pitanje na koje će morati da se odgovori na ovaj ili onaj način", ocenio je državni sekretar.

Dodao je da je ideja savetnika predsednika Džozefa Bajdena prvobitno bila da se u trosmernim pregovorima Saudijcima garantuju bezbednosne obaveze SAD u zamenu za normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Američka administracija sada odvojeno pregovara sa Rijadom, a Vašington se nada da Netanijahu neće propustiti priliku za stvaranje diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, navodi Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet