Fokus

Saudijska Arabija naručila 105 Erbasovih aviona: Najveći posao u istoriji saudijske avijacije

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

23:29

Saudijska Arabija naručila 105 Erbasovih aviona: Najveći posao u istoriji saudijske avijacije
Airbus/Promo/em company/S.Ognier - Copyright Airbus/Promo/em company/S.Ognier

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije saopštila je danas da je naručila 105 Erbasovih aviona u najvećem poslu u istoriji zemlje kada je reč o nabavci komercijalnih letelica.

Generalni direktor Saudijske grupe, državnog vlasnika saudijske avio-kompanije, Ibrahim Al-Omar rekao je danas da će prvi avioni biti isporučeni u prvom kvartalu 2026, preneo je Si-En-En.

"Saudijska grupa danas najavljuje najveći posao u istoriji saudijske avijacije“, rekao je on na Forumu za avijaciju budućnosti u Rijadu, govoreći o  ugovoru sa Erbasom.

Trenutna flota Saudijske grupe sastoji se od 93 letelice kompanije Erbas i 51 Boingovog aviona, objavljeno je na njenom sajtu.

Na pitanje o vrednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Erbas odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžba ''iznosi ukupno 19 milijardi dolara''.

Si-En-En ocenjuje da je odluka saudijske avio-kompanije da kupi avione od evropskog Erbasa, novi udarac američkom Boingu, koji u posednje vreme trpi gubitke, pre svega, zbog problema sa pouzdanošću letelica.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet