Fokus

Nova erupcija vulkana na Islandu, peta od decembra prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

15:54

Nova erupcija vulkana na Islandu, peta od decembra prošle godine
Nova erupcija vulkana na Islandu - Copyright Tanjug AP/Birn Oddsson/Iceland Civil Defense via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, danas je ponovo došlo do erupcije vulkana, što je peta erupcja tog vulkana od decembra.

Do nove erupcije došlo je nakon eruptivne aktivnosti vulkana koja je trajala skoro osam nedelja, preneo je Rojters.

Vulkan je proradio po peti put od decembra, izbacujući lavu zbog čega je evakuisana popularna geotermalna banja Plava laguna, preneo je AP.

Erupcija je počela u ranim popodnevnim satima nakon niza zemljotresa severno od Grindavika, priobalnog grada sa 3.800 ljudi koji je uglavnom evakuisan u decembru kada je doslo do erupcije vulkana.

Islandski Meteorološki zavod saopštio je da je lava letela oko 50 metara uvis iz pukotine dugačke oko 2,5 kilometra i tekla prema Grindaviku.

Vlasti su upozorile na rizik od obnovljene vulkanske aktivnosti u oblasti južno od glavnog grada Rejkjavika, jer studije pokazuju da se magma nakupila pod zemljom.

Naučnici upozoravaju da bi erupcije mogle da se dešavaju iznova i iznova u Rejkjanesu decenijama ili čak vekovima.

Ovo je osma erupcija na poluostrvu od 2021. godine kada su ponovo postali aktivni geološki sistemi koji su bili neaktivni oko 800 godina.

Tokom prethodnih erupcija došlo je do poremećaja u radu daljinskog grejanja, zatvoreni su bili ključni putevi i sravnjeno nekoliko kuća u ribarskom gradu Grindavik, gde se od tada vratilo samo nekoliko stanovnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet