Fokus

Ponovo eruptirao vulkan u Indoneziji, u toku evakuacija stanovništva

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

14:15

Ponovo eruptirao vulkan u Indoneziji, u toku evakuacija stanovništva
Ponovo eruptirao vulkan u Indoneziji, u toku evakuacija stanovništva - Copyright Tanjug/AP/Hendra Ambalao

veličina teksta

Aa Aa

Stotine stanovnika indonežanskog ostrva Tagulandang čekale su danas u ostrvskoj luci da budu evakuisane, dok je sivi dim i dalje izbijao iz kratera vulkana Ruang.

Vulkan na indonežanskom ostrvu Ruang je eruptirao u utorak i izbacio lavu zbog čega su vlasti morale da evakuišu više od 12.000 ljudi sa obližnjeg ostrva Tagulandang, preneo je Reuters.

Nakon jučerašnje erupcije Centar za vulkanologiju i geološke opasnosti Indonezije podigao je na najviši nivo upozorenje za vulkan Ruang i upozorio stanovnike ostrva Tagulandang da bi kolaps stenja i lave u okean mogao da izazove cunami.

"Pripadnici službe za pretragu i spasavanje iz Manada evakuišu 109 stanovnika Tagulandanga do luke Munte, dok stotine još uvek čekaju u luci Minanga da budu evakuisani", saopšteno je danas iz Nacionalne agencija za pretragu i spasavanje.

Stanovnici će biti evakuisani u okrug Severna Minahasa na indonežanskom ostrvu Sulavesi.

Vlasti za su produžile obustavu operacija na aerodromu Sam Ratulangi u Manadu do četvrtka u 12 časova.

U međuvremenu, avio-kompanija Air Asia je saopštila danas na Instagramu da su letovi ka i iz nekoliko gradova na Malezijskom Borneu pogođeni erupcijom vulkana na ostrvu Ruang koje je udaljeno oko 100 kilometara od Manada, glavnog grada provincije Severni Sulavesi u centralnom delu prostranog indonežanskog arhipelaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet