Evropa

Apokaliptični prizori na Islandu: Lava preti odbrambenim barijerama Grindavika, ali se erupcija smiruje

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2024

-

10:31

Apokaliptični prizori na Islandu: Lava preti odbrambenim barijerama Grindavika, ali se erupcija smiruje
Apokaliptični prizori na Islandu: Lava preti odbrambenim barijerama Grindavika, ali se erupcija smiruje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lava nakon vulkanske erupcije na Islandu u nedelju se približila odbrambenim barijerama oko grada Grindavika.

Do sada je utvrđenje zadržavalo istopljene stene, ali je lokalno stanovništvo evakuisano. Naučnici procenjuju da erupcija slabi i da će se verovatno smiriti za nekoliko sati.

Tanjug AP/Iceland Civil Defense via AP

 

Mehaničke barijere uspele su da promene tok lave daleko od infrastrukturnih objekata - geotermalne elektrane Svartsengi.

Lava je tokom vikenda tekla preko jednog od tri puta koji su vodili u Grindavik, a danas je krenula ka jugu ka drugom putu u grad.

Vulkanski sistem na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu zemlje eruptirao je u subotu uveče četvrti put u tri meseca, osvetljavajući noćno nebu usijanim narandžastim mlazovima.

Meteorološka kancelarija Islanda saopštila je da je erupcija otvorila pukotinu u zemlji dugačku oko tri kilometra između planina Stora-Skogfel i Hagafela, piše Euronews.

Državna meteorološka služba saopštila je u nedelju da lava teče na jug i jugoistok brzinom od oko jedan kilometar na sat. Upozorili su da bi mogla da stigne do okeana.

Tanjug AP/Marco Di Marco

 

Izgrađene su odbrambene barijere kako bi se sprečilo da preseče glavni put duž južne obale poluostrva.

Stotine ljudi evakuisano je iz termalne banje Plava laguna, jedne od najvećih turističkih atrakcija Islanda, kada je erupcija počela, saopštila je nacionalna televizija RUV.

Na obližnjem Keflaviku, glavnom islandskom aerodromu, nisu prijavljeni prekidi leta.

Lokacija erupcije je nekoliko kilometara severoistočno od Grindavika, priobalnog grada sa 3.800 ljudi, a oko 50 kilometara jugozapadno od glavnog grada Islanda, Rejkjavika.

Tanjug AP/Marco Di Marco

 

Grad je evakuisan pre početne erupcije 18. decembra.

Druga erupcija koja je počela 14. januara poslala je tok lave prema naselju. Odbrambeni zidovi koji su bili ojačani nakon prve erupcije zaustavili su deo toka, ali je nekoliko zgrada progutala ipak lava.

Prve dve erupcije trajale su samo nekoliko dana. Treća erupcija počela je 8. februara. Završila se za nekoliko sati, ali ne pre nego što je reka lave progutala cevovod, prekinuvši grejanje i toplu vodu hiljadama ljudi.

profimedia

 

Island, koji se nalazi iznad vulkanskog žarišta na severu Atlantika, suočava se sa redovnim erupcijama i veoma je iskusan u borbi sa lavom.

Najrazornija u poslednje vreme bila je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine, koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i dovela do zatvaranja vazdušnog prostora širom Evrope.

Najnovije erupcije signaliziraju ponovno buđenje vulkanskog sistema Svartsengi nakon skoro 800 godina tišine. Nejasno je kada će se period aktivnosti završiti ili šta to znači za poluostrvo Rejkjanes, jedan od najgušće naseljenih delova Islanda.

Nijedna smrt nije prijavljena ni u jednoj od nedavnih erupcija, ali je radnik proglašen nestalim nakon što je pao u pukotinu koju je otvorio vulkan.

Komentari (0)

Evropa