Evropa

Nova erupcija vulkana na Islandu: Lava stigla do odbrambenih zidova, proglašena vanredna situacija

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

08:41

Nova erupcija vulkana na Islandu: Lava stigla do odbrambenih zidova, proglašena vanredna situacija
Nova erupcija vulkana na Islandu: Lava stigla do odbrambenih zidova, proglašena vanredna situacija - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je u subotu, četvrti put od decembra, izbacujući velike količine lave u vazduh, zbog čega je evakuisano lokalno stanovništvo i proglašena vanredna situacija.

Smatra se da je ovo najjača erupcija od decembra, a lava je stigla do istočnih zidova odbrane oko evakuisanog grada Grindavika, javili su lokalni mediji.

Ljudi su evakuisani i iz popularnog turističkog mesta, spa centra Plava laguna.

Tanjug/AP

 

Zasad je vazdušni prostor iznad Islanda otvoren, navodi BBC.

Prethodni put vulkan je proradio početkom februara, što je dovelo do prekida centralnog grejanja za 20.000 ljudi, dok je lava uništila puteve i cevovode.

Tanjug/AP

 

Reč je o sedmoj erupciji u oblasti Rejkajnesa od 2021. Island je seizmičko i vulkansko žarište pošto se nalazi između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, koje se kreću u suprotnim smerovima.

Islandske vlasti su počele da grade nasipe kako bi skrenule zapaljene tokove lave od domova i kritične infrastrukture, prenosi Rojters. Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa