Evropa

Neverovatne fotografije erupcije vulkana na Islandu: Naučnici upozoravaju da ovo nije kraj

Komentari

Autor: Euronews

11/02/2024

-

09:43

Neverovatne fotografije erupcije vulkana na Islandu: Naučnici upozoravaju da ovo nije kraj
Neverovatne fotografije erupcije vulkana na Islandu: Naučnici upozoravaju da ovo nije kraj - Copyright Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

veličina teksta

Aa Aa

Čini se da je vulkanska erupcija na jugozapadu Islanda utihnula, iako naučnici upozoravaju da bi to područje moglo da bude pogođeno novim erupcijama u narednim mesecima. Islandska meteorološka agencija saopštila je u četvrtak da se erupcija značajno smanjila.

Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

 

Erupcija je počela u četvrtak oko 6 sati ujutru po lokalnom vremenu u oblasti severoistočno od planine Silingarfel, saopštila je Met Ofise. To je podstaklo evakuaciju popularne termalne banje Plava laguna i prekinulo dotok grejanja i tople vode u nekoliko zajednica na poluostrvu Rejkjanes u jugozapadnom uglu ostrva.

Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

 

Mesto erupcije je oko 4 kilometra severoistočno od Grindavika, priobalnog grada sa 3.800 ljudi koji je evakuisan pre prethodne erupcije 18. decembra. Grad nije bio ugrožen erupcijom u četvrtak.

Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

 

Benedikt Ofejgson, geofizičar u islandskom meteorološkom zavodu, rekao je za RUV da ovo područje može očekivati erupciju svakog meseca ili otprilike u narednih nekoliko meseci, prenosi Euronews.

"Dugoročno, veoma je teško reći, ali kratkoročno, narednih meseci, verovatno ćemo nastaviti da vidimo ponovljene prodore magme i erupcije", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa