Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

15/06/2024

-

10:55 >> 19:29

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Nema naznaka da se situacija na Bliskom istoku ni za milimetar približava miru. Traju borbe između Izraela i Hamasa, kao i međusobne optužbe. Izrael nije prihvatio predlog Makrona o formiranju radne grupe za smanjenje tenzija sa Hezbolahom. Bajdenov savetnik stiže u ponedeljak da bi sprečio eskalaciju rata sa Hezbolahom, a SAD su uvele sankcije izraelskoj grupi koja pljačka i spaljuje humanitarnu pomoć za Gazu. U međuvremenu, G7 je sa Samita u Italiji poručio da podržava rešenje za sukob u Pojasu Gaze koje podrazumeva formiranje dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica.

Ključni događaji:

  • IDF oborio 11 dronova Hezbolaha
  • Izrael odbio Makronov predlog 
  • Dva izraelska taoca ubijena u vazdušnom napadu Izraela
  • Bajden šalje savetnika da bi sprečio eskalaciju rata
  • Stejt department uveo sankcije prema nasilnoj ekstremističkoj izraelskoj grupi "Cav devet"
  • Lideri G7 podržavaju rešenje "dve države"

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.16 UNRWA:Za više od 50.000 dece u Gazi potrebno hitno lečenje zbog akutne neuhranjenosti

Za više od 50.000 dece u Pojasu Gaze potrebno je hitno lečenje zbog akutne neuhranjenosti, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA).

UNRWA upozorava da je situacija u Pojasu Gaze katastrofalna, iako njeni timovi neumorno rade na pružanju pomoći porodicama, prenela je turska televizija TRT.

Gotovo 37.300 Palestinaca izgubilo je život u Pojasu Gaze, većinom žena i dece, a gotovo 85.200 je povređeno od oktobra prošle godine, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

19.09 U eksploziji u Rafi poginulo osam izraelskih vojnika

Osam izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, u najsmrtonosnijem incidentu za izraelske snage od januara ove godine, saopštila je danas izraelska vojska.

Za sada je poznato samo ime jednog poginulog vojnika Vasema Mahmuda (23) zamenika komandira čete u 601. bataljonu borbenog inženjerskog korpusa iz Beit Janna, prenosi Tajms of Izrael.

Porodice ostalih sedam nastradalih izraelskih vojnika su obaveštene o smrtonosnom incidentu, a imena poginulih bi trebalo da budu saopštena naknadno.

15.20 Islamski džihad: Jedini način za oslobađanje talaca je povlačenje Izraela iz Gaze

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, saopštilo je danas da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze, okonča ofanzivu i da se postigne dogovor o razmeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike. To je izjavio portparol Brigada Al-Kuds u video snimku objavljenom na Telegramu.

Islamski džihad je manji saveznik Hamasa koji je predvodio napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.

10.55 Evakuisana posada broda oštećenog u napadu Huta u Crvenom moru

Posada broda u grčkom vlasništvu koji je plovio pod zastavom Liberije i koji je u sredu oštećen u napadu jemenskih Huta u Crvenom moru je evakuisana, a nastavlja se potraga za mornarom koji je tada nestao, saopštila je danas britanska Služba za pomorsko-trgovinske operacije (UKMTO).

Dodaje se da oštećeni teretnjak ''Tutor'' trenutno pluta u Crvenom moru, prenosi Gardijan. Huti su preuzeli odgovornost za ovaj i za napad na brod ''Verbena'', a u napadima te grupe prethodne nedelje oštećena su još dva plovila u Adenskom zalivu.

Huti, koje podržava Iran, a koji kontrolišu veći deo Jemena, izveli su desetine napada dronovima i raketama na Crveno more i Adenski zaliv od novembra prošle godine. Huti navode da tim napadima pružaju podršku Palestincima u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

07.29 Saopštenje G7: Rešenje za sukob u Pojasu Gaze su dve države

G7 podržava rešenje za sukob u Pojasu Gaze koje podrazumeva formiranje dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica, u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, navodi se u završnom saopštenju grupe sedam najrazvijenijih zemalja na samitu u Italiji.

"S tim u vezi naglašavamo važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod upravom palestinskih vlasti", navodi se na sajtu italijanskog predsedništva G7. 

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

Lideri G7 u potpunosti su podržali sveobuhvatni predlog sporazuma za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden, a koji uključuje trenutni prekid vatre, oslobađanja svih talaca koje drži Hamas,  značajano povećanje priliva humanitarne pomoći za palestinsku enklavu i trajno okončanje krize.

G7 je ponovo pozvao Hamas da u potpunosti prihvati i sprovede predlog o prekidu vatre.

Zemlje G7 pozvale su Vladu Izraela da ne preduzima ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

G7 ponovo je u završnom saopštenju najoštrije osudio "brutalne" terorističke napade koje je izveo Hamas i druge terorističke grupe na jugu  Izraela 7. oktobra prošle godine.

07.01 Stejt department uveo sankcije izraelskim ekstremistima

Stejt department uveo je sankcije prema nasilnoj ekstremističkoj izraelskoj grupi "Cav devet" zbog ometanja dostavljanja i uništavanja humanitarne pomoći namenjene civilima u Pojasu Gaze. 

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su mesecima pripadnici grupe "Cav devet" pokušavali da spreče isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i blokadu puteva, ponekad i na nasilan način, duž rute od Jordana do Gaze, uključujući i okupiranu Zapadnu obalu i ističe da SAD neće tolerisati akte sabotaže i nasilja usmerene na neophodnu humanitarnu pomoć.

profimedia

 

"Vlada Izraela ima odgovornost da osigura bezbednost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu na putu ka Gazi", ukazuje se u saopštenju.

06.45  Amos Hohštajn u ponedeljak stiže u Izrael 

Viši savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena, Amos Hohštajn, doputovaće u ponedeljak u Izrael u pokušaju da se spreči da nedavna eskalacija sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah preraste u sveobuhvatni rat, objavio je američki portal Aksios, pozivajući se na dva neimenovana izraelska zvaničnika.

06.20 Makron najavio trilateralne pregovore, Izrael ne prihvata

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su SAD, Francuska i Izrael pristali da rade zajedno na deeskalaciji konflikta Izraela sa grupom Hezbolah.

"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron na marginama samita G7 u Italiji.

Tanjug/AP/Domenico Stinellis

 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da se Izrael neće pridružiti trilateralnoj radnoj grupi za umanjivanje tenzija između te zemlje i libanske militantne grupe Hezbolah, koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron. 

"Dok ratujemo i branimo naš narod, Francuska je usvojila neprijateljsku politiku protiv Izraela. Čineći to, Francuska ignoriše zverstva koje je počinio Hamas protiv izraelske dece, žena i muškaraca", navodi se u saopštenju Galanta, prenosi Times of Israel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet