Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael ne prihvata Makronov plan, Hamas tvrdi da su dva izraelska taoca ubijena u napadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

07:59 >> 20:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael ne prihvata Makronov plan, Hamas tvrdi da su dva izraelska taoca ubijena u napadu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael ne prihvata Makronov plan, Hamas tvrdi da su dva izraelska taoca ubijena u napadu - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit, Saher Alghorra, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Borbe između Izraela i Hamasa se nastavljaju, a novi dan krize na Bliskom istoku je doneo dalji "rat izjavama" u vezi sa predloženim primirjem, koje je dobilo podršku i Saveta bezbednosti UN. Hamas je istakao da je pokazao spremnost za sporazum, a da bi SAD trebalo da izvrše pritisak na Izrael. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džejk Saliven je izjavio da Izrael podržava predlog za prekid vatre, ali da je cilj premošćavanje jaza sa Hamasom. Sa samita G7 je stigla vest da grupa podržava rešenje "dve države" za sukob. I dok su jemenski Huti u toku dana napali protivbrodskim raketama ukrajinski teretni brod "M/V Verbena" u Adenskom zalivu, nastavljene su napetosti između Izraela i Hezbolaha, najmasovnijim napadom Hezbolaha dronovima na Izrael. 

Ključni događaji:

  • Hamas: Pokazali smo spremnost za sporazum, SAD da izvrše pritisak na Izrael
  • Saliven: Izrael podržava predlog za prekid vatre,cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom
  • Mediji: Hezbolah izveo do sada najveći napad dronovima na Izrael
  • Podrška G7 rešenju sa dve države za Izrael i Palestinu
  • UN: Obe strane počinile ratne zločine, akcije Izraela zločin protiv čovečnosti

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.55 G7 podržao rešenje dve države za sukob u Pojasu Gaze

G7 podržava rešenje za sukob u Pojasu Gaze koje podrazumeva formiranje dve demokratske države, Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru unutar priznatih granica, u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, navodi se u završnom saopštenju grupe sedam najrazvijenijih zemalja na samitu u Italiji koje je objavljeno danas.

"S tim u vezi naglašavamo važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod upravom palestinskih vlasti", navodi se na sajtu italijanskog predsedništva G7. 

Lideri G7 u potpunosti su podržali sveobuhvatni predlog sporazuma za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden, a koji uključuje trenutni prekid vatre, oslobađanja svih talaca koje drži Hamas,  značajano povećanje priliva humanitarne pomoći za palestinsku enklavu i trajno okončanje krize.

G7 je ponovo pozvao Hamas da u potpunosti prihvati i sprovede predlog o prekidu vatre.

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

Lideri G7 izrazili su žaljenje zbog gubitaka civilnih života u Pojasu Gaze i u Izraelu i pozvao je sve strane da preduzmu sve moguće mere za zaštitu civila i nesmetano dostavljanje humanitarne pomoći.

Zemlje G7 pozvale su Vladu Izraela da ne preduzima ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

G7 ponovo je u završnom saopštenju najoštrije osudio "brutalne" terorističke napade koje je izveo Hamas i druge terorističke grupe na jugu  Izraela 7. oktobra prošle godine.

G7 je izrazio punu solidarnost i podršku Izraelu i njegovom narodu i ponovo potvrdio nepokolebljivu posvećenost bezbednosti te zemlje. 

Ističe se da Izrael u vojnim operacijama mora u potpunosti da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo. 

Lideri G7 osudili su porast nasilja jevrejskih naseljenika počinjenog nad Palestincima na Zapadnoj obali.
G7 je ponovio snažnu osudu iranskog napada na Izrael 13. aprila.

Takođe je pozvao Izrael i libansku militantnu grupu Hezbolah da se uzdrže od eskalacije sukoba.

19.55 SAD uvele sankcije izraelskoj grupi koja pljačka i spaljuje humanitarnu pomoć za Gazu 

Stejt department uveo je danas sankcije prema nasilnoj ekstremističkoj izraelskoj grupi "Cav (Tzav) devet" zbog ometanja dostavljanja i uništavanja humanitarne pomoći namenjene civilima u Pojasu Gaze. 

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su mesecima pripadnici grupe "Cav devet" pokušavali da spreče isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i blokadu puteva, ponekad i na nasilan način, duž rute od Jordana do Gaze, uključujući i okupiranu Zapadnu obalu i ističe da SAD neće tolerisati akte sabotaže i nasilja usmerene na neophodnu humanitarnu pomoć.

Precizira se da su pripadnici grupe "Cav devet" 13. maja opljačkali, a zatim zapalili dva kamiona u blizini Hebrona na Zapadnoj obali koji su prevozili humanitarnu pomoć namenjenu Pojasu Gaze.

"Vlada Izraela ima odgovornost da osigura bezbednost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu na putu ka Gazi", ukazuje se u saopštenju.

Grupa "Cav devet" povezana je sa izraelskim vojnim rezervistima i jevrejskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

19.21 Bajdenov savetnik stiže u ponedeljak da bi sprečio eskalaciju rata sa Hezbolahom 

Viši savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena, Amos Hohštajn, doputovaće u ponedeljak u Izrael u pokušaju da se spreči da nedavna eskalacija sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah preraste u sveobuhvatni rat, objavio je američki portal Aksios, pozivajući se na dva neimenovana izraelska zvaničnika.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u četvrtak da su SAD, Francuska i Izrael pristali da rade zajedno na deeskalaciji konflikta Izraela sa grupom Hezbolah.

"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron na marginama samita G7 u Italiji, preneo je Tajms of Izrael.

17.41 Hamas tvrdi da su dva izraelska taoca ubijena u vazdušnom napadu

Militantna grupa Hamas saopštila je danas da su dva izraelska taoca ubijena u vazdušnom napadu Izraela na grad Rafa na jugu Gaze.

Vlada Izraela "ne želi da se vaši taoci vrate, osim u kovčezima", navodi se u saopštenju grupe na platformi Telegram. Imena ubijenih talaca ili dokazi o njihovoj smrti nisu navedeni.

Portparol Hamasa Osama Hamdan izjavio je ranije danas da "niko ne zna" koliko je talaca koji se nalaze u Gazi još uvek živo.

14.27 Izrael: Ne prihvatamo predlog Makrona o grupi za smanjenje tenzija sa grupom Hezbolah

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da se Izrael neće pridružiti trilateralnoj radnoj grupi za umanjivanje tenzija između te zemlje i libanske militantne grupe Hezbolah, koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron. "Dok ratujemo i branimo naš narod, Francuska je usvojila neprijateljsku politiku protiv Izraela. Čineći to, Francuska ignoriše zverstva koje je počinio Hamas protiv izraelske dece, žena i muškaraca", navodi se u saopštenju Galanta, prenosi Times of Israel.

13.20 IDF: Oboreno 11 od 16 dronova grupe Hezbolah u protekla 72 sata

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili 11 od 16 eksplozivnih dronova koje je lansirala libanska militantna grupa Hezbolah u poslednja 72 sata. U video snimku na objavi IDF na platformi X vide se snimci nekih oborenih dronova, prenosi Times of Israel.

Grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za lansiranje više desetina raketa "Kaćuša" i "Falak" na grad Kirjat Šmona na severu Izraela. U saopštenju grupe se navodi da su ti napadi odgovor na napad IDF na grad Džanata na jugu Libana u kojem su ubijena dva civila.

08.59 Hamas: Niko ne zna koliko je izraelskih talaca još živo

Portparol i član političkog biroa palestinske militantne grupe Hamas, Osama Hamdan izjavio je danas da "niko ne zna" koliko je talaca koji se nalaze u Gazi još uvek živo.

Na pitanje žali li Hamas zbog napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, s obzirom na rat koji je nakon toga usledio, Hamdan je rekao da je napad na Izrael opravdan jer je on "reakcija protiv okupacije".

"Za to je odgovorna izraelska okupacija. Ako se opirete okupaciji, ubiće vas, ali ako se ne borite protiv okupacije, oni će vas takođe ubiti i proterati iz vaše zemlje. Dakle, šta je trebalo da radimo, samo da čekamo?”, upitao je Hamdan iz Bejruta, glavnog grada Libana, u razgovoru za CNN.

08.50 Anketa: Ganc bi pobedio Netanijahua da se izbori u Izraelu održavaju danas

Predsednik stranke Nacionalnog jedinstva Beni Ganc pobedio bi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da se izbori održavaju danas, prema anketi objavljenoj nekoliko dana nakon povlačenja Gancove stranke iz vlade.

Prema toj anketi, Ganc bi osvojio 41 odsto glasova, dok bi 35 odsto glasova pripalo Netanijahuu, prenosi Tajms of Izrael. Skoro polovina ispitanika, njih 42 odsto, je navelo da bi podržalo Ganca za novog lidera pre nego predsednika desničarske stranke Izrael je naš dom, Avigdora Libermana, koji prema anketi ima samo dva odsto glasova više nego  Netanijahu.

07.00 SAD: Jedna osoba teže povređena u napadu grupe Huti na teretni brod u Adenskom zalivu

Jedna osoba teže je povređena nakon što je jemenska militantna grupa Huti ispalila dve protivbrodske rakete na ukrajinski teretni brod "M/V Verbena" u Adenskom zalivu, saopštila je američka vojska na platformi "X".

Povređena osoba je mornar i on je evakuisan sa broda, na kojem je u toku gašenje požara koji je izazvao napad, prenosi "Reuters".

Portparol grupe Huti Jahja Sare saopštio je u televizijskom obraćanju da je ta grupa napala brod "Verbena" u Arabijskom moru i dva broda u Crvenom moru.

06.44 Makron: SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se SAD, Francuska i Izael dogovorili da rade zajedno na smanjivanju tenzija između libanske grupe Hezbolah i Izraela.

"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron novinarima na marginama samita G7 u Italiji.

SAD i Francuska radile su prethodnih meseci na zaustavljanju sve gorih međusobnih napada između grupe Hezbolah i Izraela, prenosi "Reuters".

Makron je takođe izjavio da Francuska ne posmatra pitanje abortusa isto kao Italija, nakon što je Italija, prema navodima diplomata, tražila da se izbaci deo o "bezbednom i leganom abortusu" iz zajedničke izjave sa samita G7.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

06.21 Ubijena dva Palestinca u operaciji IDF u gradu Kabatija u Zapadnoj obali

Dva naoružana Palestinca ubijena su tokom sukoba sa jedinicom Duvdevan izraelske vojske (IDF) u gradu Kabatija u Zapadnoj obali, u blizini grada Dženin, rekli su izvori iz IDF.

Izraelski vojnici sproveli su taktiku koja uključuje povećanje količine ispaljene municije na zgradu da bi protivnički borci iz nje izašli, prenosi Tajms of Izrael. U operaciji su uhapšena najmanje dva Palestinca, a operacija IDF pokrenuta sinoć u oblasti Dženina se nastavlja.

06.17 Podrška G7 rešenju sa dve države za Izrael i Palestinu

Lideri Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7) veoma su zabrinuti zbog situacije na granici Izraela i Libana i podržavaju napore SAD da obezbede prekid vatre u Pojasu Gaze, navodi se u nacrtu saopštenja koje treba da bude objavljeno posle ovonedeljnog samita G7.

U saopštenju se dodaje da su zapadni lideri ponovili "nepokolebljivu posvećenost rešenju sa dve države kako bi Izraelci i Palestinci živeli u miru, rame uz rame", prenosi "Reuters".

Pored toga, pozvali su Izrael da se uzdrži od ofanzive punog obima u Rafi, "u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu".

Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

 

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Italija, koja je domaćin samita, pozvala je nekoliko afričkih lidera, uključujući predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, kenijskog predsednika Vilijama Ruta i predsednika Tunisa Kajsa Sajeda, kako bi unapredila italijansku inicijativu za razvoj i migracije na kontinentu.

Među gostima su i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet