Fokus

SAD i Ukrajina potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum: Zelenski tvrdi da je Rusija globalna pretnja

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

22:33

SAD i Ukrajina potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum: Zelenski tvrdi da je Rusija globalna pretnja
SAD i Ukrajina potpisali 10-godišnji bezbednosni sporazum: Zelenski tvrdi da je Rusija globalna pretnja - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su danas desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja, u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, izjavio da je rat u Ukrajini bio test za ceo svet i to da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

"Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom sveta su konstanto odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet - stajaćemo uz Ukrajinu", poručio je Bajden.

On je dodao da trenutno svi sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) koje SAD imaju idu Ukrajini i da će druge države, koje očekuju istu pomoć, morati da sačekaju dok se ne ispune potrebe Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je reč o "istorijskom danu" i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija "prava globalna pretanja".

"Ovo je sporazum o bezbednosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o saradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će garantovati održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svetu", ocenio je Zelenski.

Zelenski: Kina neće snabdevati Rusiju oružjem

Govoreći o Kini, Zelenski je naveo da je dobio potvrdu od kineskog predsednika Si Đinpinga da neće snabdevati Rusiju oružjem.

"Imao sam telefonski razgovor sa liderom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Videćemo, ako je poštena osoba, neće. Jer mi je dao svoju reč", kazao je Zelenski.

On je dodao da misli da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije, bez obzira na to ko će biti predsednik SAD jer njega bira američki narod "i ako je narod sa nama, bilo koji lider će biti s nama u borbi za slobodu".

Zelenski je naveo da će sporazum služiti kao most za pristupanje Kijeva NATO-u i napomenuo da je važno da svi "Ukrajinci i Evropljani znaju da neće biti manjka bezbednosti u Evropi".

Sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka članstvu Ukrajine u NATO, piše u dokumentu, prenosi "Reuters".

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili pretnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi "Reuters".

"Da bi se osigurala bezbednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza (NATO)", navodi se u tekstu.

U sporazumu se navodi da SAD nameravaju da obezbede "dugoročnu materijalnu, savetodavnu, obaveštajnu, bezbednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga sposobnih da brane suverenu, nezavisnu, demokratsku Ukrajinu".

Istovremeno, dokument, kako je objašnjeno u Beloj kući, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine, niti sadrži novčane obaveze za američku stranu.

Potpisan i bilateralni sporazum Ukrajine i Japana

Pored ovog sporazuma, Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa  premijerom Japana Fumio Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija.

Ukrajina je, tokom više od dve godine otkako traje agresija Rusije, potpisala 15 sličnih sporazuma kojima se obećava dugoročna podrška  saveznika Kijeva, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku.

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet