Fokus

Severna Koreja tokom noći lansirala oko 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

09:45

Severna Koreja tokom noći lansirala oko 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji
Tanjug/AP/Im Sun-suk/Yonhap - Copyright Tanjug/AP/Im Sun-suk/Yonhap

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je tokom noći lansirala oko 350 balona sa smećem ka Južnoj Koreji, saopštila je danas južnokorejska vojska.

To je peto takvo lansiranje od kraja prošlog meseca, prenosi Jonhap.

Oko 100 balona, uglavnom sa otpadnim papirom i drugim otpadnim materijalom, sletelo je u Seul i u severni deo provincije Kjongi, saopštio je Generalštab korejske vojske.

Analiza balona pokazala je da ne sadrže toksičnu materiju, navodi se u saopštenju.

Južnokorejska vojska je saopštila je da je spremna da nastavi emitovanje propagande preko zvučnika u bilo kom trenutku, i upozorila da će sprovođenje takvog psihološkog rata zavisiti od akcije Severne Koreje.

Najnovije lansiranje usledilo je nakon što je Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera, u petak nagovestila da će poslati još balona kao odgovor na letke protiv vlasti u Pjongjangu, koje su lansirali severnokorejski aktivisti u Južnoj Koreji.

Sa poslednjom serijom, procenjuje se da je Severna Koreja lansirala skoro 2.000 balona koji nose otpatke od 28. maja, navodi Jonhap.

Kao odgovor, Južna Koreja je 9. juna, prvi put za poslednjih šest godina, počela da emituje govore protiv vlasti u Pjongjangu preko svojih zvučnika u pograničnoj zoni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet