Fokus

"Antisemitski zakon u Poljskoj": Izrael povlači otpravnika poslova iz Varšave

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2021

-

23:27

"Antisemitski zakon u Poljskoj": Izrael povlači otpravnika poslova iz Varšave
Naftali Benet - Copyright AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je opozvao svog otpravnika poslova u Varšavi, nakon što je poljski predsednik Andžej Duda danas potpisao zakon kojim se uskraćuje pravo nekadašnjim vlasnicima objekata i zemlje, uključujući i preživelima u holokaustu i njihovim naslednicima, da povrate imovinu koju im je zaplenio bivši komunistički režim.

Premijer Izraela Naftali Benet nazvao je zakon "sramotom", kao i da je u pitanju "sraman prezir prema holokaustu", dodajući da je "Poljska izabrala da nastavi da nanosi štetu onima koji su izgubili sve", preneo je AP.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapir izjavio je da je rekao otpravniku poslova u Varšavi da se vrati odmah kući na neodređeno vreme, dok će novi ambasador Izraela, koji je trebalo da dođe u Varšavu, ostati u Izraelu do daljeg.

"Poljska je danas pokazala, a ovo nije prvi put, nemoralan, antisemitski zakon", kazao je Lapid.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je savetovalo poljskom ambasadoru, koji je na odmoru, da se ne vraća u Izrael.

Novim zakonom se određuje da administrativne odluke ne mogu biti osporavane pred sudom ako je prošlo više od 30 godina od njihovog donošenja, čime se Jevreji praktično sprečavaju da povrate imovinu oduzetu za vreme komunizma.
 

Komentari (0)

Svet