Fokus

Srušio se avganistanski avion u Uzbekistanu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

11:04

Srušio se avganistanski avion u Uzbekistanu
Srušio se avganistanski avion u Uzbekistanu - Copyright AP/Moritz Frankenberg

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Uzbekistana potvrdilo je danas da se avion avganistanskih vazduhoplovnih snaga srušio u regionu Surkandarija koji se graniči sa Avganistanom.


“Avion avganistanskih vazduhoplovnih snaga srušio se prethodnog dana u uzbekistanskom regionu Surkandarija. Trenutno se ispituju detalji incidenta, a relevantne informacije biće objavljene kasnije", izjavio je portparol Ministarstva odbrane Uzbekistana Bakrom Zulfikarov za rusku agenciju TAS S.

Uzbekistanski portal Gazeta.uz je nešto ranije preneo da se radi o avionu sa identifikacionom oznakom avganistanskih vazdušnih snaga, koji se srušio u šerabadskom okrugu Surkandarija 15. avgusta uveče.

Fotografije i video zapisi objavljeni na internetu prikazuju delove srušenog aviona i najmanje jednu povređenu osobu.

Navodi se da su dva avganistanska vojnika, za koja se veruje da su takođe bila u avionu, hospitalizovana u glavnom gradu te provincije, Termezu.


Uzbekistan je saopštio juče da je uhapsio 84 avganistanskih vojnika koji su prešli granicu i zatražili medicinsku pomoć.

Televizijski kanal Al Džazira je ranije izvestio da je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio Islamsku Republiku Avganistan i zajedno sa suprugom stigao u glavni grad Uzbekistana.


Američki predsednik Džo Bajden najavio je 14. aprila odluku o okončanju vojne operacije u Avganistanu. Nakon ove odluke, situacija u Avganistanu se dramatično pogoršala, da bi talibani vrlo brzo uspeli da zauzmu Kabul i da steknu skoro potpunu kontrolu nad celokupnom državom.
 

 

 



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet