Fokus

Bajden se obratio naciji: "Zašto bi američki vojnici gubili život u ratu u kom Avganistanci neće da se bore"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

22:41

Bajden se obratio naciji: "Zašto bi američki vojnici gubili život u ratu u kom Avganistanci neće da se bore"
Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

U Avganistanu se situacija razvija znatno brže nego što su to Sjedinjene Američke Države očekivale, ističe predsednik SAD Džo Bajden, ali i naglašava da se ne kaje zbog odluke o povlačenju vojske iz te zemlje, jer, kako ističe, ne mogu Amerikanci zauvek da se bore u ratu druge države.

"Pre 20 godina nam je bio cilj da pronađemo odgovorne za teroristički napad 11. septembra 2001. To smo uspeli da uradimo pre čitave jedne decenije. Naš jedini cilj u Avganistanu je da zaštitimo Ameriku od terorističkih napada, a ne mešamo u njihov građanski rat", rekao je Bajden iz Bele kuće odakle se obratio naciji.

Kako kaže, status kvo ne bi mogao da opstane, Amerika je morala da odluči - da li će da napusti Avganistan ili da pooštrava konflikte sa talibanima. 

"Prema dogovru Donalda Trampa koji je sklopio sa talibanima, američke vojne trupe trabalo je da napuste Avganistan do 1. maja 2021. godine. Tokom Trampovog mandata broj američkih vojnika je značajno opao. Moji izbor je bio ili da poštujem taj dogovor ili da budem spreman na borbu sa talibanima", kazao je Bajden u današnjem obraćanju.

"Amerikanci ne treba da umiru u tuđem građanskom ratu"

"Čvrsto stojim iza svoje odluke. Nikada ne bi došao pravi trenutak da američke trupe napuste Avganistan", dodao je predsednik SAD.

Priznao je da nije očekivao da će se situacija razvijati ovom brzinom, ali da "Amerika ne treba da se bori u ratu za koji se Avganistan već predao".

"Šta se zapravo desilo? Predsednik Avganistana je napustio zemlju, a vojska se raspala. Američki vojnici ne bi trebalo da gube život u ratu u kom se Avganistanci ne bore za sebe", ističe Džo Bajden.

Kako američki predsednik navodi, u Avganistan je uložena velika količina novca — u obuku i opremu njihove vojske.

"Njihova vojska je brojala 300.000 ljudi, dali smo im oružje, plate, dobijali su pomoć iz vazduha. Da li smo im šansu, ali nismo mogli da im damo volju da se bore", dodao je Bajden i rekao da ne želi da više vidi nadgrobnih spomenika na vojnom groblju u Arlingtonu u Virdžiniji.

Tanjug/Afghan Ministry of Defense Press Office via AP, File

 

Ako Avganistan sada nije mogao da se odbrani verujem da još jedna, pet ili deset godina ništa ne bi promenile", naglašava predsednik SAD.

"Kada sam ugostio predsednika Ašrafa Ganija razgovarali smo o tome kako bi Avganistan trebalo da se pripremi protiv talibana nakon što američke trupe napuste. Gani je tvrdio da će avganistnska vojska da se bori, ali očigledno je pogrešio", kaže Bajden.

Naglasio je da će SAD i dalje podržavati Avganistance i boriti se za prava žena i devojčica, jer kako dodaje, ljudske prava treba da budu centar politike.

Amerika je zatvorila  ambasadu i transportovala ambasadore, a trenutno pokušava da evakuiše ljude koji rade ili služe u Avganistanu.

"Znam da se pitate zašto nismo počeli da evakuišemo Avganistance ranije, a odgovor je da mnogi od njih nisu hteli da odu", dodaje Bajden.

Naglasio je da ukoliko talibani budu napali Amerikance ili se umešaju na neki način u evakuacije, SAD će odgovoriti silom, ako to bude bilo potrebno.

"Posle 20 godina, završavamo najduži rat koji je Amerika vodila. Ono što se dešava danas moglo je da se desi i pre pet godina i 15 godina kasnije. Ja sam četvrti predsednik kroz čiji mandat se ova situacija događa, a ovu odgovornost neću da prebacim na petog predsednika i da zavaravam ljude da će još malo pomoći Avganistanu popraviti nešto", naglasio je.

Bajden je rekao da vrlo dobro zna da će zbog ove odluka biti kritikovan, ali dodaje da će radije da trpi kritike nego da prebaci ovu odgovornost na sledećeg predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet