Fokus

SAD odgovaraju na kritike zbog povlačenja iz Avganistana, Blinken: Iznenadio nas je tempo napredovanja talibana

Komentari

Autor: Euronews

16/08/2021

-

14:09

SAD odgovaraju na kritike zbog povlačenja iz Avganistana, Blinken: Iznenadio nas je tempo napredovanja talibana
SAD odgovaraju na kritike zbog povlačenja iz Avganistana, Blinken: Iznenadio nas je tempo napredovanja talibana - Copyright EPA/STRINGER

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su tokom vikenda ušli u glavni grad Kabula, dovršivši brzo preuzimanje zemlje od kada je Vašington najavio da okončava svoju misiju u toj zemlji. Nakon nekoliko dana, SAD su odlučile da odgovore na kritike zbog povlačenja iz Avganistana.

Kritičari Džoa Bajdena kažu da je njegova odluka o povlačenju poništila dve decenije rada u zemlji i ugrozila bezbednost avganistanskog naroda. Američki državni sekretar Entoni Blinken priznao je da je tempo preuzimanja talibana iznenadio Bajdenovu administraciju.

EPA/STRINGER

 

Ali, kako je rekao, SAD su ispunile svoju ulogu u zemlji.

"Mi smo u Avganistanu 20 godina", rekao je Blinken za ABC i dodao:

"U Avganistanu je izgubljeno 2.300 američkih života je izgubljeno. I opet, na sreću, pošto smo uspeli da uradimo ono što smo prvobitno zacrtali, predsednik je doneo odluku da je vreme da se ovaj rat okonča kako bi SAD izašle iz usred građanskog rata u Avganistanu".

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pompeo, rekao je da je aktuelna administracija podbacila, te ocenio da su talibani pravi kasapini.

"Zahtevali smo niz uslova i jasno stavili do znanja troškove koje ćemo nametnuti ako ne ispune. Nisu", rekao je on, te dodao da je administracija u kojoj je on bio postigla nešto, a da je aktuelna "propala".

Predsednik Bajden boravio je u nedelju u Kamp Dejvidu, tokom kojeg je primao redovne brifinge o Avganistanu, te je imao i niz video konferencijskih poziva sa članovima svog tima za nacionalnu bezbednost.

Njegova administracija objavila je jednu fotografiju predsednika samog u konferencijskoj sali gde se praktično sastao sa vojnim, diplomatskim i obaveštajnim stručnjacima.

Narednih nekoliko dana bilo bi ključno za utvrđivanje da li su SAD u stanju da povrate određeni nivo kontrole nad situacijom.

Pentagon i Stejt Department u nedelju su u zajedničkom saopštenju naveli da dovršavaju niz koraka "kako bismo osigurali međunarodni aerodrom Hamid Karzai kako bismo omogućili siguran odlazak američkog i savezničkog osoblja iz Avganistana civilnim i vojnim letovima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet