Fokus

Teretni brod Ever Given ponovo prolazi kroz Suecki kanal, sada u pratnji dva tegljača

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2021

-

23:36

Teretni brod Ever Given ponovo prolazi kroz Suecki kanal, sada u pratnji dva tegljača
Teretni brod Ever Given ponovo prolazi kroz Suecki kanal, sada u pratnji dva tegljača - Copyright EPA/ SUEZ CANAL AUTHORITY /HO

veličina teksta

Aa Aa

Teretni brod Ever Given, koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, ponovo će sutra pokušati da prođe tim putem, saopštila je Uprava Sueckog kanala.

Izvor iz Uprave rekao je za Tass da će brod uploviti u Suecki kanal iz Port Saida rano ujutro, kao i da će biti preduzete dodatne bezbednosne mere dok bude prolazio.

Ever Given će tokom plovidbe kroz Suecki kanal, koja traje od 10 do 12 sati, pratiti dva tegljača.

Ever Given se vraća iz Roterdama, gde je stigao krajem jula.

Teretni brod Ever Given dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta pošto su ga jaki vetrovi nasukali na obalu.

Operacija odglavljivanja je trajala šest dana uz pomoć tegljača i bagera, a tokom tog procesa nastradala je jedna osoba.

Svetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometara, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

Nakon što je 29. marta pomeren i odblokiran, brod je po sudskom nalogu zaplenjen i držan u jezeru između dva dela kanala, nbakon čega je japanska firma „Šoei Kisen”, koja je vlasnik broda, postigla sporazum sa upravom Sueckog kanala o naknadi štete nastale zbog blokade tog plovnog puta.

Komentari (0)

Svet