Fokus

Erdoganova stolica uzdrmana, mafijaš video-snimcima "udara" na političare

Komentari

Autor: DW

24/05/2021

-

12:41

Erdoganova stolica uzdrmana, mafijaš video-snimcima "udara" na političare
Erdoganova stolica uzdrmana, mafijaš video-snimcima "udara" na političare - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

Poznati turski mafijaš Sedat Peker, koji se nalazi u bekstvu, optužuje vlasti za kriminal kao i da su mu pomogli da pobegne.

Istraživači kažu da su optužbe dodatno narušile popularnost turskog predsednika Erdogana i njegove stranke, prenosi DW.

Sedat Peker je video-porukama pridobio ljude na internetu. Naime, on je na Jutjubu objavio pet snimaka, a svaki je postao viralan i praktično diktirao sutrašnje naslovne strane novina.

Peker upućuje jake optužbe poznatim političarima iz vladajuće stranke. Kaže da su umešani u ubistva, silovanja, šverc droge, zloupotrebu moći i druge kriminalne radnje.

U isto vreme, kako izveštava ovaj mafijaš, turska vlada ga je godinama štitila od krivičnog gonjenja – čak je od vlade dobio i policijsku zaštitu.

U porukama Peker posebno cilja na ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua. Ministar ga je navodno upozorio kad je protiv njega pokrenuta istraga, nakon toga je pobegao iz Turske da bi izbegao zatvor, tvrdio je Peker u jednom videu.

Sada je ministar Sojlu u problemu. Budući da vlasti nisu istražile navode Pekera, pozivi opozicije da Sojlu podnese ostavku sve su jači. Pošto do sada nije pokrenuta istraga, još uvek nije jasno šta je istina, a šta nije, navodi se u tekstu DW-a.

Peker, koji je pobegao u inostranstvo u januaru prošle godine, odavno je poznat turskoj javnosti. Smatra se veteranom turskog podzemlja, nekoliko puta je odgovarao pred sudom, a osuđen je i za "osnivanje zločinačke organizacije"

Uzdrman i Erdogan

Ono što bi trebalo istaći je da nastup Pekera na Jutjubu dodatno narušava imidž predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdogan se dugo nije oglašavao, a tek nakon što se o Pekerovim otkrićima sedmicama raspravljalo u javnosti, bio je prisiljen da zauzme stav.

"Ispunjava nas tugom kad vidimo da u našoj zemlji postoje jadni i nedostojni ljudi, koji se oslanjaju na pomoć mafijaških bandi. Baš kao terorističke organizacije, i kriminalne bande su iste otrovne zmije", rekao je Erdogan nakon sednice vlade ove sedmice.

Politikolog Ibrahim Uslu iz Centra za društvene studije u Ankari smatra da je Erdoganova izjava došla prekasno. "Ako jedan čovek, koji je pobegao iz zemlje, kleveće i vređa vlast, vladajuća stranka AKP mora odmah da deluje i napravi Anketni odbor u parlamentu", kaže Uslu, prenosi DW.

Printscreen YouTube/REİS SEDAT PEKER

 

 

 

Istraživači javnog mnjenja ističu da tvrdnje Pekera već negativno utiču na popularnost Erdoganove, vladajuće stranke. Druga anketa pokazuje da je predsednik Erdogan i lično izgubio popularnost. Prema anketama, Erdogan zauzima tek četvrto mesto, iza gradonačelnika Ankare i Istanbula iz redova opozicije, Mansura Javasa i Ekrema Imamoglua, i takođe opozicione političarke Meral Aksener iz ultranacionalne stranke.

Pad popularnosti prvenstveno je posledica ekonomske krize i loših pandemijskih uslova, objašnjava politikolog Uslu.

Politikolog Baris Doster sa Univerziteta Marmara pretpostavlja da će objave na Jutjubu neposredno uticati na Erdoganovu vlast i moć. „Doći će do kolapsa popularnosti AKP“, kaže Doster. Jer, opozicija će koristiti teške optužbe koje je izneo mafijaški bos. „Bilo bi pravo čudo, ako bi se vlast oporavila“, kaže Doster, prenosi DW.

Vraćanje u devedesete?

Fikri Saglar, poslanik turske Republikanske narodne partije, najjače opozicije u zemlji, kaže da optužbe Pekera nisu usamljeni primer. "Vlasti se nikada nisu distancirale od mafije. Pekerove poruke pokazuju da su vlasti bliske sa mafijom", kaže on.

Građane Turske trenutna dešavanja vraćaju na dešavanja iz devedesetih godina, kada se pretpostavljalo da postoji sprega između visokih državnih zvaničnika i podzemlja.

Razlog za to je što se mafijaši, često iz desničarskog ekstremističkog miljea, pojavljuju se sve više u krugu visokih predstavnika turske vlade.

U aprilu 2020. godine desničar i šef ekstremističke mafije Alatin Čakići pušten je prevremeno na slobodu, što je rezultat zakona o amnestiji, piše DW.

Zbog pandemije, oko 90.000 zatvorenika je ranije pušteno iz zatvora – uključujući brojne nasilnike i kriminalce poput Čakićija, nakon čega se on sastao sa političarem Devletom Bahčelijem.Erdoganovim mlađim partnerom u vladi i predsednikom ultranacionalističke stranke MHP.

Sa druge strane, kako navodi DW, na prevremenu slobodu nisu pušteni novinari, aktivisti opozicije niti zatvorenici koji imaju zdravstvene probleme.

Komentari (0)

Svet