Fokus

"Brutalan napad na osnovu pogrešne informacije": U raketiranju automobila u Kabulu ubijeno šestoro dece

Komentari

Autor: FoNet

30/08/2021

-

21:29

"Brutalan napad na osnovu pogrešne informacije": U raketiranju automobila u Kabulu ubijeno šestoro dece
"Brutalan napad na osnovu pogrešne informacije": U raketiranju automobila u Kabulu ubijeno šestoro dece - Copyright Tanjug AP/Khwaja Tawfiq Sediqi

veličina teksta

Aa Aa

U jučerašnjem raketiranju automobila u kome se, prema tvrdnji američke vojske, nalazio pripadnik Islamske države spreman da izvrši napad na aerodrom u Kabulu, ubijeno je desetoro članova jedne porodice, od čega šestoro dece.

Svi su poginuli kada je raketa pogodila automobil koji je bio parkiran pored njihove kuće.

Najmlađe ubijeno dete je dvogodišnja Sumaja, a najstariji je dvanaestogodišnji Farzad, rekao je preživeli član porodice televiziji BBC. 

"Bio je to brutalan, pogrešan napad izveden zahvaljujući pogrešnoj informaciji. Zbog čega su pobili našu porodicu, našu decu. Izgoreli su tako da ne možemo ni da ih identifikujemo", kazao je Ramin Jusufi.

Otac ubijene dvogodišnje devojčice Emal Ahmadi rekao je da su i on i svi članovi porodice bili na spisku za evakuaciju i čekali su poziv da krenu na aerodrom.

Svo četvoro odraslih koji su ubijeni u napadu radili su kao prevodioci za američku vojsku ili međunarodne organizacije i svi su imali američke vize i slobodan ulazak u SAD sa decom.

profimedia

 

Predstavnik za medije Pentagona Džon Kirbi rekao je da "nisu u poziciji da osporavaju" izveštaje o civilnim žrtvama i da to sada "procenjuju i istražuju".

"Nijedna vojska na svetu ne radi napornije da bi se izbegle civilne žrtve nego što to radi američka i niko ne želi da vidi nevino stradale. To shvatamo veoma ozbiljno i kada utvrdimo da je tokom naših operacija bilo civilnih žrtava potpuno smo transparentni", kazao je Kirbi.

On je, ipak, stao u odbranu obaveštajnih službi zbog informacije o "onome što smo bili uvereni da je veoma realna i neposredna pretnja po aerodrom u Kabulu".

U ranijem saopštenju Centralne komande američke vojske navedeno je da je posle raketiranja automobila bilo više dodanih eksplozija, na osnovu čega je moglo da se pretpostavi da je u kolima bilo eksploziva i da je to moglo da prouzrokuje dodatne žrtve.

U saopštenju se tvrdilo da je napad bio uspešan i da je "eliminisna neposredna pretnja" po aerodrom u Kabulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet