Fokus

SAD tvrde da je u Vuhanu još u novembru 2019. bilo hospitalizovano više istraživača

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

08:28

SAD tvrde da je u Vuhanu još u novembru 2019. bilo hospitalizovano više istraživača
SAD tvrde da je u Vuhanu još u novembru 2019. bilo hospitalizovano više istraživača - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

U izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je više istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolelo u novembru 2019. godine i da su ti ljudi hospitalizovani, a novi detalji o intenzitetu simptoma koje su ispoljili mogli bi da pokrenu i novu raspravu o poreklu pandemije koronavirusa, ukazuju dva izvora upoznata sa dokumentom.


U izveštaju Stejt departmenta koji je sastavljen u vreme administracije Donalda Trampa i objavljen u januaru navodi se da su se kineski istraživači razboleli u jesen 2019. godine, ali se ne tvrdi da su oni bili hospitalizovani, prenosi CNN.

S druge strane, u izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida-19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima zbog čega su hospitalizovani kineski istraživači.

"Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti", navode američki obaveštajni izvori.

Trenutni podaci američke obaveštajne službe podrivaju teoriju da je virus najverovatnije nastao prirodnim putem, kontaktom životinje i čoveka, ali to ne isključuje mogućnost da je virus rezultat slučajnog curenja iz Instituta u Vuhanu gde su se sprovodila istraživanja na slepim miševima.

Svetska zdravstvena organizacija pre nekoliko meseci sprovela je istragu o poreklu pandemije i u izveštaju zaključila da je rizik od slučajnog curenja iz laboratorije "izuzetno nizak". U izveštaju se navodi da "nije bilo izveštaja o respiratornim bolestima kompatibilnim sa kovidom 19 tokom nedelja i meseci pre decembra 2019, niti seroloških dokaza o infekciji kod radnika u Institutu".

Unsplash

 

 

Međutim, nakon objavljivanja izveštaja, vlade SAD i Velika Britanije kritikovale su SZO zbog ograničenog pristupa "potpunim i originalnim podacima i uzrocima". Organizacija je takođe na meti kritika i zato što se među koautorima studije o poreklu virusa našlo 17 kineskih naučnika, od kojih nekoliko radi za državu.

Jedan od najvećih problema bio je taj što Kina mesecima nakon izbijanja epidemije nije dopuštala međunarodnim istražiteljima pristup laboratoriji, praktično garantujući da je ona dubinski očišćena pre nego što je bilo kakva forenzička analiza mogla da se obavi. Istražiteljima takođe nije bio dozvoljen ni uvid u originalnu evidenciju podataka za koju naučnici kažu da je bila presudna za razumevanje porekla virusa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet