Fokus

Fotografije koje su obišle svet: Poslednji vojnik SAD u Kabulu 2021. i poslednji sovjetski vojnik u Avganistanu 1989.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2021

-

15:21

Fotografije koje su obišle svet: Poslednji vojnik SAD u Kabulu 2021. i poslednji sovjetski vojnik u Avganistanu 1989.
Avganistan - Copyright Tanjug/AP/Master Sgt. Alexander Burnett/U.S. Army, AP/Vyacheslav Kiselev

veličina teksta

Aa Aa

Fotografija poslednjeg američkog vojnika koji je napustio Avganistan obišla je svet. Ukrcavanje američkog oficira u avion mnoge je podsetilo na prizor poslednjeg sovjetskog vojnika koji je napustio Avganistan 1989. godine.  

Američki general Kris Donehi je poslednji pripadnik oružanih snaga SAD koji je napustio tlo Avganistana. Ministarstvo odbrane je objavilo fotografiju u noćnim uslovima na kojoj se vidi Donehi kako ulazi transportni avion C-17. 

Na taj način okončana je američka misija u Avganistanu. Poslednji avion američke vojske juče je napustio aerodrom u Kabulu.  

"Želim da objavim kraj našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji avion C-17 poleteo je sa aerodroma Hamid Karzai 30. avgusta, ovog poslepodneva u 3.29 po istočnoameričkom vremenu i poslednji avion sa ljudstvom sada napušta vazdušni prostor Avganistana", rekao je načelnik Centralne komande američke vojske Frenk Mekenzi. 

On je istakao da povlačenje označava kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro dvadesetogodišnje misije koja je počela u avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine.  

Mnogi su fotografiju poslednjeg američkog vojnika koji napušta Avganistan poredili sa prizorom poslednjeg Sovjeta koji je napustio tu zemlju 15. februara 1989. godine. Reč je o generalu Borisu Gromovu.  

AP/Vyacheslav Kiselev

 

Gromov je istaknuta vojna i politička ličnost u Rusiji koji je bio i guverner Moskovske oblasti. Poznat je kao poslednji komandant 40. armije u Avganistanu u periodu od 1987. do 1989. godine. 

Bio je poslednji sovjetski vojnik koji je napustio Avganistan tako što je prešao peške preko mosta "Prijateljstva" iznad reke Amu Darje.

Komentari (1)

Ivana

02.09.2021 11:45

..i nasi generali su poslednji napustili teritoriju sa koje su se povlačili ..

Svet