Fokus

Posthumno pomilovana sedmorica Afroamerikanaca koji su pogubljeni 1951. u Virdžiniji

Komentari

Autor: AP

01/09/2021

-

11:59

Posthumno pomilovana sedmorica Afroamerikanaca koji su pogubljeni 1951. u Virdžiniji
Pomilovani Afroamerikanci - Copyright www.law.cornell.edu

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Virdžinije Ralf Nortam odobrio je posthumno pomilovanje sedmorici Afroamerikanaca pogubljenim 1951. godine zbog silovanja bele žene.

Ovaj slučaj, kada se dogodio, privukao je pažnju celog sveta. U poslednjih nekoliko godina, primer "sedmorke iz Martinsvila", mesta gde je suđenje održano često se spominje kao primer rasizma u primeni smrtne kazne.

Njih sedmorica osuđeni su za silovanje Rubi Straud Flojd u Martinsvilu, mestu sa pretežno afroameričkom populacijom, 8. januara 1949. godine.

To je bilo najveće masovno pogubljenje zbog silovanja u istoriji SAD.

U decembru su zagovornici njihovog pomilovanja, kao i njihovi potomci, zatražili od Nortama da proglasi posthumno pomilovanje.

Nortam je, prilikom izricanja pomilovanja, istakao da su "predugo u Virdžiniji rasizam i diskriminacija utkani u tkivo sistema", i da su svih 45 osoba pogubljenih u Virdžiniji bili crne puti, što je i bio razlog za njihovo pogubljenje.

"Ovdje smo da priznamo zlo koje je naneto ovoj sedmorici ljudi. Sistem krivičnog pravosuđa Komonvelta Virdžinija ih je izneverio. Nisu imali pravedno suđenje. Njihova kazna nije odgovarala zločinu", dodao je.

U peticiji se ne osporava njihova krivica, ali se ističe da su imali nepravedno suđenje, a da je kazna ekstremna i nepravedna.

Komentari (0)

Svet