Fokus

Zločin na trajektu koji je šokiralo Skandinaviju, posle više od tri decenije počinje suđenje

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

08:32

Zločin na trajektu koji je šokiralo Skandinaviju, posle više od tri decenije počinje suđenje
Zločin na trajektu koji je šokiralo Skandinaviju, posle više od tri decenije počinje suđenje - Copyright EPA/MAURITZ ANTIN

veličina teksta

Aa Aa

Prošle su 34 godine otkako je na brodu MS Viking Sally napadnuto dvoje nemačkih turista, od kojih jedan nije preživeo. Suđenje Dancu (51) koji je osumnjičen ubistvo i pokušaj ubistva počinje u ponedeljak, međutim on negira da je počinio ove zločine.

Suđenje se održava u okružnom sudu u Finskoj, u gradu Turku, koji je 150 kilometara zapadno od Helsinkija. Ovaj grad je bio krajnje odredište broda na kojem se zločin dogodio 1987. godine.

Nemački turisti su u to vreme bili su na proputovanju Skandinavijom. U noći zločina zatekli su se na palubi trajekta. Njihovi saputnici pronašli su veliku lokvu krvi i odmah alarmirali posadu. 

Nemački turisti su helikopterom prebačeni u bolnicu u Turku, ali za jednog od njih pomoć je stigla prekasno. Preživela je njegova devojka koja je bila teško povređena.

Kada se očekuje presuda

Nakon pauze u istrazi, Finska policija je 2016. godine nastavila da radi na tom slučaju. Brutalnost i okrutnost ubistva bili su posebno zastrašujući, rekao je tada tužilac, ističući da je napadač sigurno nekoliko puta udarao glave žrtvama.

Očekuje se da suđenje počne čitanjem optužnice. Zatim će se ispitati dokazi, a završna reč se očekuje krajem nedelje. Još uvek nije određeno kada će presuda biti donešena.

Skandinavski trajekt na kojem se dogodilo ubistvo prodat je kompaniji "EstLajn" 1993. godine i nazvan je "Estonija".

Godinu dana kasnije potonuo je u Baltičkom moru u roku od 30 minuta, a pomoć je stigla prekasno za 852 osobe koje su se tu nalazile.

Komentari (0)

Svet