Fokus

Blinken u Izraelu, obećao da će SAD prikupiti podršku za obnovu Gaze

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

25/05/2021

-

09:27

Blinken u Izraelu, obećao da će SAD prikupiti podršku za obnovu Gaze
Blinken u Izraelu, obećao da će SAD prikupiti podršku za obnovu Gaze - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je danas tokom bliskoistočne turneje da će Vašington prikupiti podršku za obnovu Gaze, u okviru napora da se pojača prekid vatre između islamističkog Hamasa i Izraela.

Blinken je, međutim, jasno stavio do znanja da SAD žele da se osiguraju da Hamas, koji smatraju terorističkom organizacijom, nema koristi od humanitarne pomoći, preneo je Rojters.

Blinken je regionalnu turneju započeo u Jerusalimu, gde je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Izraelski lider je, obraćajući se novinarima, zapretio vrlo moćnim odgovorom ako Hamas obnovi prekogranične raketne napade.

"Znamo da kako bismo sprečili povratak nasilju moramo da koristimo prostor stvoren za rešavanje većeg skupa osnovnih problema i izazova", rekao je Blinken.

On je naveo da to počinje rešavanjem ozbiljne humanitarne situacije u Gazi i početkom obnove.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Da podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken stigao danas u Izrael na početku turneje na Bliskom istoku nakon što je prošle nedelje sklopljeno primirje između te zemlje i Hamasa.

Predsednik SAD Džo Bajden objavio ranije da će Blinken posetiti region i da će to biti najvažniji razgovori o krizi koja je izbila ranije ovog meseca. Bela kuća je saopštila da je Bajden razgovarao sa predsednikom Egipta, jednim od sedmorice lidera sa kojim će se Blinken sastati tokom posete regionu.

Stejt department je saopštio da će Blinken posetiti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan i Egipat tokom putovanja koje dolazi nakon što se Bajdenova administracija našla pod kritikama zbog inicijalnog odgovora na nasilje.

Tanjug/AP/Alex Brandon

Blinken sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem

U saopštenju je Bajden naveo da će Blinken sarađivati sa regionalnim parnerima kako bi osigurao "koordinisane međunarodne napore kako bi se osiguralo da pomoć trenutno stigne do Gaze".

Izraelski zvaničnici su saopštili da su dozvolili da se gorivo, lekovi i hrana namenjeni privatnom sektoru u Gazi dopreme u tu palestinsku oblast prvi put od kako je izbio sukob, prenosi Rojters.

Blinken će tokom bliskoistočne misije posetiti i Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali, Kairo i Aman u nadi da će se prekid vatre održati, izajavio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

"Prioritet nam je da se održi prekid vatre i da se dopremi pomoć ljudima kojima je potrebna", rekao je neimenovani izvor iz Stejt departementa.

 

Komentari (0)

Svet