Fokus

Novi bezbednosni pakt SAD, Britanije i Australije: Kina protestuje, Pariz ljut zbog poteza Kanbere: "To je nož u leđa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

18:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija, SAD i Australija su objavile osnivanje posebnog bezbednosnog pakta – Okus – kako bi delile naprednu odbrambenu tehnologiju. Partnerstvo će Australiji prvi put dozvoliti da gradi nuklearne podmornice. To je izazvalo oštru rekaciju Kine, ali i Francuske, čiji je postojeći dogovor od 90 milijardi dolara za pomorsku industriju sa Australijom iznenada prekinut. 

U okviru partnerstva, koje su najavili američki predsednik Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i australijski premijer Skot Morison, Sjedinjene Države i Velika Britanija će Australiji pružiti tehnologiju i mogućnosti za razmeštanje podmornica na nuklearni pogon.

"Svi razumemo potrebu da se obezbedi mir i stabilnost u Indopacifiku na duže staze. Moramo biti sposobni da odgovorimo na trenutnu stratešku situaciju u regionu, jer budućnost naših nacija i svet zavisi od toga da Indopacifik bude otvoren i slobodan", rekao je predsednik SAD Džozef Bajden. 

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Australijski premijer rekao je da će njegova zemlja ispuniti sve obaveze prema sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja.

Za zvanični London pakt sa Australijom i Amerikom je prirodan izbor. 

"Australija je pouzdan partner i Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država. Bio je to logičan sled da Australijanci odluče da pređu sa dizel električnih podmornica na rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama", istakao je ministar odbrane Velike Britanije Ben Valas. 

Pakt, pod imenom Okus takođe predviđa saradnju tri zemlje kad je reč o sajber odbrani, veštačkoj inteligenciji i kvantnoj tehnologiji.

Kina: Nuklearni izvoz kao oruđe za geopolitičke igre

Iako nijedan od lidera trilateralnog pakta nije spomenuo Kinu, sporazum mnogi vide kao odgovor na "ekspanionizam Pekinga" u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu.

Kina je međutim poručila da sporazum nanosi štetu reginalnom miru i stabilnosti i ugrožava međunarodne napore u neširenju nukelarnog naoružanja. 

"Dogovor SAD -a i Velike Britanije o izvozu visoko osetljive tehnologije nuklearnih podmornica još jednom dokazuje da oni koriste nuklearni izvoz kao oruđe za geopolitičke igre i prilagođavaju se dvostrukim standardima. Ovo je krajnje neodgovoran čin", naveo je Džao Liđijan, porptarol kineskog ministarstva spoljnih poslova 

Francuska: Iznevereno poverenje s Australijom

Zbog pakta je nezadovoljna Francuska jer će Australija raskinuti s tom zemljom ugovor o nabavci podmornica da bi dobila one na nuklearni pogon od novih partnera. 

profimedia

 

"Ovo je kao da vam neko zabode nož u leđa. Izgradili smo odnos poverenja sa Australijom, i to poverenje je iznevereno. Ljut sam, pun gorčine zbog kršenja našeg ugovora. To se ne radi među saveznicima, posebno kad znamo da smo pre potpisivanja o njemu pregovarali dve godine", istakao je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan. 

On je dodao da je uspostavljen odnos poverenja da Australijom i da je to sada iznevereno. 

"Ovo nije kraj priče", poručio je Le Drijan. 

U ranijoj izjavi Ministarstva spoljnih poslova Francuske je nevedeno da je odluka Australije u suprotnosti sa duhom saradnje.

Komentari (0)

Svet