Fokus

Misteriozni objekti nikli na vulkanskom ostrvu: Čija je vazduhoplovna baza kod Jemena

Komentari

Autor: AP

26/05/2021

-

09:23

Misteriozni objekti nikli na vulkanskom ostrvu: Čija je vazduhoplovna baza kod Jemena
Misteriozni objekti nikli na vulkanskom ostrvu: Čija je vazduhoplovna baza kod Jemena - Copyright Tanjug/AP/Planet Labs

veličina teksta

Aa Aa

Misterizona vazduhoplovna baza gradi se na vulkanskom ostrvu nedaleko od Jemena. Ostrvo se nalazi u jednom od ključnih pomorskih tačaka za energetski prevoz i komercijalni teret.

Iako nijedna država nije priznala vlasništvo nad bazom na ostrvu Majun u Bab el-Mandeb moreuzu, brodski saobraćaj povezan sa prethodnim pokušajima izgradnje masivne piste na ostrvu povezuje se sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zvaničnici međunarodno priznate vlade u Jemenu navode da Emirati i ovog puta stoje iza projekta, iako su UAE objavile 2019. da povlače svoje trupe iz vojne kampanje koju predvode Saudijci protiv pobunjenika Huta u Jemenu, piše AP.

"Čini se da je ovo dugoročni strateški cilj uspostavljanja relativno stalnog prisustva", rekao je Džeremi Bini, urednik za Bliski istok portala "Džejns" koji je pratio izgradnju na Majunu godinama. On je rekao da je reč, možda, ne samo o ratu u Jemenu, već i o situaciji oko brodarstva koje je prilično ključno.

Zvaničnici Emirata u Abu Dabiju i Ambasada UAE u Vašingtonu nisu odgovorili na zahtev za komentar, dodaje AP.

Satelitski snimci dokazali da su radovi u toku

Pista na ostrvu Majun omogućava svima koji je kontrolišu da ima moć u moreuzu i da lako izvodi vazdušne udare na teritoriju Jemena. Takođe, predstavlja i bazu za operacije u Crvenom moru, Adenskom zalivu i obližnjoj Istočnoj Africi.

Satelistski snimci kompanije "Planet Labs Inc", koje je objavio AP pokazuju kako kiperi 11. aprila grade pistu dugu 1,85 kilometara na ostrvu. Do 18. maja je taj posao izgledao završen, a tri hangara su izgrađena na asfaltu južnije od piste.

Pista te dužine može da služi za napad, nadzor ili transport letelica, a u ranijim pokušajima iz 2016. godine, plan je bio da pista bude duga tri kilometra.

Vojni zvaničnici iz jemenske međunarodno priznate vlade, koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od 2015, navode da UAE grade pistu. Zvaničnici, koji su anonimno govorili za AP, navode da su brodovi Emirata transportovali vojno oružje, opremu i trupe na ostrvu Majun u proteklih nekoliko nedelja.

Tanjug/AP/Planet Labs

 

Navode da nedavne tenzije između UAE i predsednika Jemena Abeda Raboa Mansur Hadija delimično proizašle iz zahteva Emirata da njegova vlada potpiše 20-godišnji ugovor o zakupu Majuna. Zvaničnici Emirata nisu priznali da je došlo do bilo kakvog neslaganja.

Inicijalni projekat konstrukcije, koji je bio uspešan, pokrenut je nakon što su Emirati i saveznici preuzeli ostrvo od Huta, koje podržava Iran, 2015. godine. Do 2016. satelitski snimci pokazali su da je konstrukcija u toku.

AP navodi da je kontaktirano nekoliko kompanija za koje se zna da su učestvovale u tom prvobitnom pokušaju izgradnje, ali da odgovor nije stigao. Nedavni podaci ne pokazuju nikakva vozila oko Majuna, što govori da ko god da je dolazio isključio je signal za praćenje kako ne bi bili identifikovani.

Prvobitna konstrukcija je zaustavljena 2017, a nastavljena oko 22. februara, kako pokazuju satelitski snimci, nekoliko nedelja nakon što je predsednik SAD Džo Bajden objavio da neće više pružati podršku saudijskoj koaliciji.

Odluka Emirata za nastavak izgradnje vazduhoplovne vaze dolazi nakon što su UAE demonirale delove vojne baze koju je imala u istočnoafričkoj državi Eritreja kao poligon za svoju kampanju protiv Jemena.

Ostrvo sa kog se nadgleda Crveno more

Majun je ostrvo sa malo stanovnika, ali koje nudi vrednu poziciju za nadgledanje Crvenog mora, kaže analitičarka italijanskog Instituta za međunarodne političke studije Eleonora Ardemanji. U regionu je zabeleženo više napada i incidenata.

Majun, poznato i kao ostrvo Perim, nalazi se oko 3,5 kilometara od jugozapada Jemena. Svetske sile prepoznale stratešku lokaciju ostrva, posebno otvaranjem Sueckog kanala.

Tanjug/AP/Planet Labs

 

Britanci su držali ostrvo sve do njihovog odlaska iz Jemena 1967. Sovjetski Savez, udružen sa marksističkom vladom Južnog Jemena nadogradio je pomorkse objekte Msjuna, ali ih je koristio retko, navodi se u izveštaju CIA iz 1981. godine. To je verovatno zbog potrebe za donošenjem vode i zaliha na ostrvo.

Međutim, baza i dalje može zanimati američke snage. Američke trupe delovale su iz jemenske baze Al-Anad u kampanji udara dronovima na pozicije Al Kaide, sve dok ih napredak Huta 2015. godine nije naterao na povlačenje. Ministarstvo odbrane je kasnije potvrdilo da su američke trupe podržale saudijsku koaliciju na terenu oko Mukala 2016.

Na zahteve AP-a nisu odgovorili ni Centralna komanda američke vojske, ni CIA.

Komentari (0)

Svet