Fokus

Blinken: Francuska je vitalni partner u Indo-pacifičkom regionu

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

07:36

Blinken: Francuska je vitalni partner u Indo-pacifičkom regionu
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Francuska "vitalni partner SAD u Indo-pacifičkom regionu".


Međutim, čini se da je ovaj komentar izrečen s ciljem da se ublaži ogorčenje zvaničnog Pariza nakon što su SAD, Australija i Velika Britanija odlučile da za Australiji isporuče nove nuklearne podmornice.

Ove tri zemlje su saopštile da će uspostaviti vojno-bezbednosno partnerstvo u Indo-pacifičkom regionu i da će u tom smislu pomoći Australiji da nabavi američke podmornice na nuklearni pogon zbog čega je Australija otkazala Francuskoj narudžbinu vrednu 40 milijardi dolara za nabavku francuskih nuklearnih podmornica, prenosi Rojters.

Francuska je oštro reagovala na vest o otkazivanju australijske narudžbine, a ministar spoljnih poslova Žan Iv Ledrijan ocenio je da je tom odlukom Australija "zarila nož u leđa" Francuskoj.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanaka američkih i australijskih ministara inostranih poslova i odbrane u Vašingtonu, Blinken je rekao da Vašington želi da iskoristi svaku priliku za produbljivanje transatlantske saradnje u Indo-pacifičkom regionu i naglasio da je Francuska "značajan prtner".

"Neverovatno blisko sarađujemo sa Francuskom u mnogim zajedničkim pitanjima u Indo-pacifičkom regionu, ali i širom sveta i nastavićemo tako da radimo. Taj partnerski odnos je za nas od fundamentalnog značaja", rekao je Blinken i dodao da su američki zvaničnici bili u kontaktu sa svojim francuskim kolegama u proteklih 48 sati kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Ipak, jedan francuski zvaničnik koji je sa dopisnikom Rojtersa razgovarao pod uslovom anonimnosti potvrdio je da Amerikanci nisu kontaktirali Francusku, kao i da Ke Dorsej nije imao informaciju sve dok francuski politički vrh nije bio upoznat sa medijskim izveštajima o sporazumu, nakon čega su se obratili kolegama iz SAD da im objasne o čemu je reč.

Australija se 2016. godine odlučila da sklopi dogovor za izgradnju nove podmorničke flote vredne 40 milijardi dolara sa francuskom korporacijom Naval Group koji je novim sporazumom poništen.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici traže načine da se odupru rastućoj vojnoj moći i uticaju Kine, pritisku na Tajvan i raspoređivanju kineskih snaga u spornom Južnokineskom moru.

"Ne tražimo sukob sa Kinom", rekla je danas pred novinarima portparolka Bele kuće Džin Psaki, a Peking je poručio da SAD, Australija i Velika Britanija "ozbiljno narušavaju regionalni mir i stabilnost".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet