Fokus

Bajden je bio iznenađen brzinom napredovanja talibana, ali jedan dokument otkriva da je ipak bio upozoren

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index, CNN, Reuters

20/08/2021

-

07:53

Bajden je bio iznenađen brzinom napredovanja talibana, ali jedan dokument otkriva da je ipak bio upozoren
Bajden je bio iznenađen brzinom napredovanja talibana, ali jedan dokument otkriva da je ipak bio upozoren - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul, Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta, Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetak američkih diplomata u Avganistanu prošlog meseca u internoj depeši upozorilo je državnog sekretara Entonija Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana zbog povlačenja američkih vojnih snaga iz zemlje, što se na kraju u prošlu nedelju i dogodilo.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je u četvrtak da je poverljiva depeša poslata takozvanim disidentskim kanalom, potpisana je s datumom 13. jul, a u njoj su i ponuđene preporuke o načinima za ublažavanje krize, te ubrzanje evakuacije.

Naime, američka administracija je kritikovana zbog izostanka jačih napora u evakuaciji iz zemlje američkih diplomata i drugih građana, kao i avganistanskih saveznika, sve dok talibani nisu bili u snažnoj ofenzivi.

Američki činovnici odbili su da potvrde detalje ili da podele sadržaj depeše. Američki predsednik Džo Bajden je u prvom obraćanju nakon pada Kabula rekao da se situacija razvila brže nego što su očekivali.

"Niko nije mogao da predvidi"

"Bili su nam jasni rizici, planirali smo za svaku mogućnost, ali istina je da se ovo razvilo brže nego što smo očekivali. Šta se dogodilo? Avganistanske vođe su pobegle iz zemlje, a njihova vojska je kolabirala", rekao je Bajden.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džonatan Fajner rekao je da misli da depeša odražava ono što su sve vreme i govorili.

"A to je da niko nije mogao da predvidi da će vlada i vojska Avganistana doživeti kolaps za nekoliko dana", izjavio je on za CNN.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je za Reuters da je Stejt Depertment uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili depešu.

Portparol Stejt Depertmenta Ned Prajs, rekao je da su stavovi diplomata upućeni Blinkenu ugrađeni u politiku i planiranje.

"Cenimo konstruktivno unutrašnje neslaganje. To je patriotski i čini nas efikasnijima", rekao je Prajs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet