Fokus

Bolsonaro: Nisam vakcinisan, ali govoriću na GS UN u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

13:10

Bolsonaro: Nisam vakcinisan, ali govoriću na GS UN u Njujorku
Bolsonaro: Nisam vakcinisan, ali govoriću na GS UN u Njujorku - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je da će se sledeće nedelje obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku, uprkos tome što nije vakcinisan, prenosi BBC.

Ova izjava brazilskog predsednika suprotna je pravilima koji su nedavno najavljeni, a tiču se prisustva Savetu bezbednosti UN koji treba da se održi 21. septembra. 

Kancelarija gradonačelnika Njujorka ranije je saopštila da će svi učesnici GS UN morati da poseduju dokaz o vakcinaciji kako bi ušli u salu za debate, koja je klasifikovana kao kongresni centar.

"Ponosno kažemo da nastavljamo sa naporima da osiguramo bezbednost članovima SB UN i našim Njujorčanima tokom pandemije", navodilo se u saoptšenju gradonačelnika Njujorkaa Bil de Blazio.

Kako su naveli, grad nudi besplatnu vakcinu Džonson&Džonson, kao i testiranje ispred zgrade Ujedinjenih nacija dok bude trajao sastanak.

Predsedavajući Saveta bezbednosti Abdula Šahid pozdravio je zahtev o obaveznoj vakcinaciji, rekavši da je to "važan korak u povratku potpunog, normalnog funkcionisanja Saveta bezbednosti".

Međutim, ruski ambasador Vasilij Nebenzija kritikovao je zahtev za vakcinom kao "očigledno diskriminatorno" kršenje prava u UN. Na sastanku SB UN predviđeno je da govori i predsednik SAD Džo Bajden.

Sa druge strane, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je, međutim, da ne može nametnuti takav zahtev šefovima država.

Bolsonaro je na početku pandemije korona virus opisao kao "mali grip", a u aprilu je izjavio da će biti poslednji Brazilac koji će se vakcinisati jer je već preležao tu infekciju.

Komentari (0)

Svet