Fokus

Džonson i Bajden razgovarali o opasnostima od klimatskih promena: "Potrebni ste nam tamo"

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

08:54

Džonson i Bajden razgovarali o opasnostima od klimatskih promena: "Potrebni ste nam tamo"
Džonson i Bajden razgovarali o opasnostima od klimatskih promena: "Potrebni ste nam tamo" - Copyright Tanjug AP/Toby Melville

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarali su o opasnostima od klimatskih promena, ali se i šalili u vezi sa putovanjima vozom, tokom jučerašnjeg sastanka u Beloj kući kojim je naglašeno savezništvo dve zemlje.

Britanski premijer je svojevremeno bio zabrinut da bi njegov prisan odnos sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom mogao da naškodi odnosima sa administracijom Bajdena, ali dvojica lidera su juče pokazala da imaju dobru saradnju, prenosi Rojters.

Bajden je Džonsonu poručio da jedva čeka da dođe u Veliku Britaniju na konferenciju Ujedinjenih nacija o globalnom zagrevanju kasnije ove godine.

"Potrebni ste nam tamo", rekao je Džonson Bajdenu.

"Svakako ćemo biti tamo, veoma se radujemo tom sastanku", odgovorio je američki predsednik.

Susred pred klimatsku konferenciju u Glazgovu

Klimatska konferencija UN COP26, koja počinje krajem oktobra u Glazgovu smatra se ključnim trenutkom za svet da zaustavi globalno zagrevanje. Od kada je Bajden preuzeo položaj, SAD su obnovile svoja obećanja da će smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i da će finasirati projekte koji se bore protiv klimatskih promena.

"Sjajno je videti da SAD zaista pojačavaju napore u ovom poslu i preuzimaju vođstvo, zaista lidersku poziciju", naglasio je Džonson.

Tramp je za vreme svog mandata povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, a Bajden je vratio zemlju pod okrilje tog međunarodnog sporazuma čim je preuzeo položaj u januaru ove godine.

Predsednik Bajden takođe je najavio da će sa Džonsonom tokom sastanka razgovarati o trgovini, pošto je Britanija pokazala snažnu želju da postigne trgovinski sporazum sa SAD.

Komentari (0)

Svet