Fokus

Teške optužbe, rivalitet, sankcije – šta će sve Bajden i Putin morati da "ispeglaju" pred istorijski sastanak

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

27/05/2021

-

06:46

Teške optužbe, rivalitet, sankcije – šta će sve Bajden i Putin morati da "ispeglaju" pred istorijski sastanak
Teške optužbe, rivalitet, sankcije – šta će sve Bajden i Putin morati da "ispeglaju" pred istorijski sastanak - Copyright EPA/

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin, sastaće se "jedan na jedan" 16. juna u Ženevi. Ovaj sastanak dolazi nakon nekoliko meseci zaoštravanja odnosa, a u jednom trenutku je čak Bajden Putina nazvao "ubicom". U moru sankcija, diplomatskih skandala i optužbi, šta možemo da očekujemo od susreta dvojice najmoćnijih svetskih lidera? 

Džo Bajden će, pre nego što se vidi sa Putinom, učestvovati na samitu G7 i na sastanku lidera NATO-a, pa će imati dovoljno vremena da čuje američke saveznike pre nego što se sastane sa Putinom, piše BBC.

Portparol za štampu iz Bele kuće, Džen Psaki, u izjavi kojom je najavila sastanak, rekla je da će samit obuhvatiti "čitav niz hitnih pitanja", i da SAD žele da "vrate predvidljivost i stabilnost" odnosima sa Rusijom.

I Entoni Blinken, državni sekretar SAD, tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na Islandu prošle nedelje rekao je da je Bajdenov cilj "stabilan odnos sa Rusijom".

Pun spisak tema i napetost u vazduhu

Bajden i Putin će sigurno imati o čemu da razgovaraju sredinom juna.

Na spisku su kontrola naoružanja, klimatske promene, rusko vojno učešće u Ukrajini, sajber-kriminalne aktivnosti za koje SAD optužuju Rusiju (uključujući napad "Solarnih vetrova" 2020. na američku vladu i privatne računarske mreže), kao i pokušaj trovanja i zatvaranja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog.

U poslednjih nekoliko meseci, Bajden i Putin razmenili su teške reči.

Tanjug AP/RIA Novosti, Alexei Druzhinin/Pool via AP

 

U intervjuu iz marta, Bajden je opisao Putina kao "ubicu", zbog čega je Rusija privremeno opozvala svog ambasadora u SAD.

Putin je na to odgovorio da "moraš biti ubica, kako bi prepoznao drugog", a onda je Bajdenu poželeo samo "dobro zdravlje".

Ovo je dovelo i do prvog povlačenja ruskog ambasadora iz SAD posle dve decenije, piše CNN, podsetivši i da ovo nije prvi sastanak Bajdena i Putina, ali jeste prvi od kad je Bajden postao predsednik SAD.

Teško da će biti bilo kakvih opipljivih rezultata sastanka, piše Politiko, pozivajući se na dobro upućen izvor.

Ipak, ostaje nada da će to dovesti do poboljšanih odnosa i razumevanja između dvojice lidera.

Putin spreman za sastanak

Bajden, koji je ranije ove godine predložio sastanak Putinu, već dugo veruje u važnu ulogu koju lični odnosi igraju u spoljnoj politici, piše Politiko.

Ovo, reklo bi se, važi i kada su u pitanju lideri zemalja sa kojima SAD drži stalni rivalitet, poput Rusije.

Iz Kremlja, u početku, nije bilo mnogo obaveštenja o tome da li će Putin uopšte pristati na sastanak.

Tanjug AP/ Mikhail Klimentyev

 

Međutim, ruski mediji su preneli izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je rekao da će Putin prihvatiti Bajdenov poziv.

"Kao što je više puta naglasio predsednik Vladimir Putin, spremni da razmotrimo i da se pozabavimo bilo kojim pitanjima na bilateralnoj agendi, kao i da zajedno radimo na rešavanju regionalnih sukoba i kriza", rekao je Lavrov.

Neke sankcije uvedene, neke ukinute

Trenutnim američko-ruskim tenzijama doprinose nove sakcije koje je administracija Bajdena izrekla prošlog meseca zbog "Solarnih vetrova", ruske sajber-kriminalne organizacije.

Usledila su nova ograničenja transakcija između američkih finansijskih institucija i ruske vlade, kao i sankcije ruskim preduzećima i proterivanje nekih ruskih diplomata iz SAD.

Ovo je bio samo "politički manevar", što dokazuje i najava da će SAD odustati od sankcija koje je administracija Donalda Trampa uvela zbog skoro završenog gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

"Protivio sam se uvođenju sankcija Severnom toku 2 od samog početka, ali kad sam došao na vlast, već je bilo prekasno da uradim bilo šta. Mislim da bi uvođenje sankcija sada bilo kontraproduktivno za odnose SAD i Evrope", izjavio je Bajden.

Faktor "Tramp"

Ako predvidljivost i stabilnost zaista budu deo Bajdenovog cilja, to će biti oštar kontrast u poređenju sa mandatom Donalda Trampa, koja je počela tvrdnjama da se Rusija umešala u predsedničke izbore 2016. godine, i da stoji iza sajber napada na Demokratsku stranku i Hilari Klinton.

Pixabay

 

Ove optužbe su "bacile senku" na veći deo Trampove vladavine.

Ipak, kada su Tramp i Putin u julu 2018. imali prvi i jedini susret u Helsinkiju u Finskoj, Tramp je izjavio da veruje Putinu kad kaže da Rusija nije bila umešana u izbore 2016. godine, uprkos suprotnim izveštajima američkih obaveštajnih službi.

Tokom svoje predsedničke kampanje i tokom celog mandata, Tramp je govorio da se divi Putinu, iako je njegova administracija, posle određenog odlaganja, nastavila sa sankcijama koje je Kongres nametnuo Rusiji.

Bajdenov hod po tankoj liniji

Retorika Bajdenove administracije prema Rusiji znatno je drugačija, iako njeni postupci nisu uvek odgovarali onome što se kaže. Zbog toga su i politički "prijatelji" i "protivnici" kritikovali Belu Kuću.

Nakon najave o ukidanju sankcija Severnom toku 2, predsednik Odbora za spoljne odnose američkog Senata, Bob Menendez, rekao je da ne vidi kako taj potez pomaže "suprotstavljanju ruskoj agresiji u Evropi".

Ubrzo nakon što su informacije o sastanku Bajdena i Putina objavljene, republikanski senator Ben Sas je na nekoliko frontova "napao" Bajdenovu politiku prema Rusiji, spominjući i nedavni incident u kom je putnički avion u Belorusiji presretnut kako bi opozicionar bio uhapšen.

Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky

 

"Nagrađujemo Putina sastankom? Zatvorio je Alekseja Navaljnog, a njegova marioneta Lukašenko otela je avion da bi uhvatila Romana Protaševiča. Umesto da Putina tretiramo kao gangstera koji se plaši sopstvenog naroda, mi mu dajemo njegov dragoceni cevovod Severni tok 2 i sastajemo se sa njim. Pokazujemo slabost", rekao je Sas.

Sastanci zvaničnika SAD i Rusije uvek su okruženi velikom tenzijom, a američki predsednici moraju da hodaju po tankoj liniji, jer ih ceo svet posmatra.

Ovo nije prvi put da se neki od novijih predsednika SAD nada kako će uspeti da "resetuje" odnose sa Rusijom - Barak Obama je mislio slično na početku svog mandata, ali nije mu baš pošlo za rukom.  

Ostaje da se vidi da li će Bajden imati više sreće, jer je dugo bio na poziciji stručnjaka za spoljne odnose u Senatu, ima puno iskustva u diplomatskoj areni.

Komentari (0)

Svet