Fokus

Savet bezbednosti UN danas zaseda iza zatvorenih vrata o Belorusiji zbog hapšenja Protaševiča

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

22:58

Savet bezbednosti UN danas zaseda iza zatvorenih vrata o Belorusiji zbog hapšenja Protaševiča
Savet bezbednosti UN danas zaseda iza zatvorenih vrata o Belorusiji zbog hapšenja Protaševiča - Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas iza zatvorenih vrata sastanak o Belorusiji zbog optužbi da je su vlasti te zemlje u nedelju prinudno prizemljile avion Rajanera kako bi uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio na tom letu.


Nekoliko diplomata izjavilo je da su sastanak, koji će biti održan putem video linka, zatražile Francuska, Irska i Estonija.

profimedia

 

Francuska je stalna članica Saveta bezbednosti zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom. Irska i Estonija nestalne članice ove godine. 

Odluka o sastanku SB UN usledila je nakon što su se lideri Evropske unije usaglasili o novim sankcijama Belorusiji, uključujući i zabranu njene aviokompanije da ulazi u vazdušni prostor Unije i sleće na aerodrome.

EU zahteva hitno oslobađanje novinara Romana Protaševiča, protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Nećemo tolerisati da neko pokušava da igra ruski rulet sa životima nedužnih civila", saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je predsedavao sastankom EU.

Inače, jedan diplomata je za AFP rekao da će bilo kakvu rezoluciju Saveta bezbednosti verovatno da blokira Rusija, saveznica Belorusije.

Tanjug/AP/dpa/Christoph Soeder

 

Incident zbog zemlje Saveta bezbednosti UN drže sastanak o Belorusiji dogodio se u nedelju. 

Avion Boing 737-800 kompanije "Rajaner", nekoliko minuta pre ulaska u litvanski vazdušni prostor, morao je da se okrene ka Minsku zbog navodne bezbednosne pretnje.

Evropska unija uvela sankcije

Transkript razgovora između kontrolora i pilota, koji je juče postao dostupan javnosti, dokazuje da su iz Minska savetovali avionu da sleti na njihov aerodrom.

Ubrzo nakon sletanja, avion je prekontrolisan, i uhapšen je opozicioni novinar Roman Protaševič, što je izazvalo burne reakcije svetske javnosti. Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenio je da su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade aviona, a oštra osuda stigla je i iz SAD, koja je upozorila Belorusiju da će snositi posledice.

Lideri Evropske unije dogovorili su niz sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a više evropskih kompanija saopštilo je da do daljeg neće koristiti vazdušni prostor Belorusije.

Iz Minska su stizala razna obaveštenja. Prvo su tamošnje vlasti saopštile da će formirati komisiju koja će da istraži preusmeravanje aviona, a zatim je Ministarstvo saobračaja saopštilo da su dobili pretnje direktno od Hamasa.

profimedia

 

Priznanja Protaševiča i njegove devojke

U međuvremenu, pojedini opozicioni kanali na Telegramu naveli su da je Protaševič priznao svoju igrao ulogu u organizaciji nekoliko masovnih protesta u Minsku prošle godine. 

Ipak, njegov otac Dmitrij Protaševič veruje da je objavljeni snimak na kojem Roman kaže da se dobro ophode prema njemu, nastao pod prinudom.

"Verovatno mu je slomljen nos jer se njegov oblik promenio i napuderisan. Cela leva strana lica je prekrivena puderom", rekao je Dmitrij Protaševič za Rojters iz Vroclava u Poljskoj, gde živi sa suprugom.

Zajedno sa Protaševičem, uhapšena je i njegova devojka, Sofija Sapega, a danas je objavljen i video-snimak na kom ona priznaje da je administrator Telegram grupe gde se dele privatni podaci o beloruskim policajcima.

 

Komentari (0)

Svet