Evropa

Beloruski lider u otvorenom sukobu sa Evropom, Lukašenko spreman da ide do kraja?

Komentari

Autor: Euronews

25/05/2021

-

19:29

Beloruski lider u otvorenom sukobu sa Evropom, Lukašenko spreman da ide do kraja?
Beloruski lider u otvorenom sukobu sa Evropom, Lukašenko spreman da ide do kraja? - Copyright EPA/YAUHEN YERCHAK

veličina teksta

Aa Aa

Preusmeravanje aviona i hapšenje aktiviste i blogera Romana Protaševiča je poruka predsednika Aleksandra Lukašenka Zapadu da ne brine mnogo o tome šta oni misle, ocenjuju strani mediji. Navodi se da je on direktno izazvao Evropu i da je to znak opoziciji da je spreman da ide do kraja.

Aleksandar Lukašenko vlada Belorusijom više od 26 godina, i sudeći prema najnovijim postupcima, ne namerava skoro da ode sa čela države. To dokazuje i hapšenje Romana Protaševiča i prinudno sletanje aviona “Rajanera” u Minsk. 

Lideri EU ocenili su to kao “otmicu civilnog aviona” jedne evropske države, a više evropskih kompanija je saopštilo da neće koristiti vazdušni prostor Belorusije. Uveden je i niz novih sankcija protiv Lukašenka.  

Ipak, čini se da će to najviše pogoditi građane u Belorusiji, u kojoj protesti traju još od maja prošle godine. Tada je Lukašenko odlučio da se još jednom kandiduje za predsednika. U pet izbornih ciklusa Lukašenko nije imao ozbiljnu pretnju, a međunarodni posmatrači su jedino 1994. godine izbore ocenili kao slobodne i poštene. 

Posle veoma napetih izbora neki kandidati su otišli van zemlje, a brojni demonstranti, aktivisti, novinari i nezavisni posmatrači su privedeni.  

EPA/ANDREI STASEVICH

 

Posle najnovijeg incidenta sa prizemljenjem aviona, čak su i ruski mediji izvestili da Lukašenko uskoro više neće imati koga da hapsi i da je spreman da ide do kraja.  

Poruka u tom maniru mogla se naslutiti i u avgustu prošle godine, kada je u svoju rezidenciju ispred koje su se održavali protesti došao helikopterom i naoružan kalašnjikovom.  

 

Teško da će Lukašenko "stati na loptu"

Britanski Independent navodi da nove sankcije i osude iz Evrope iz sveta teško da će promeniti Lukašenkovo ponašanje jer je on već uklonio sve pretnje svojoj vladavini.  

“Incident sa prizemljenjem aviona bio je demonstracija Evropi da ga više nije briga šta oni misle”, rekao je Rior Astapenia, istraživač saradnik Čatam hausa. 

Dodao je da je beloruski predsednik pokazao da je spreman da rizikuje otvoren sukob sa Zapadom, do te mere da koristi borbeni lovac da bi prisilio evropski putnički avion na sletanje.

profimedia

 

Iako je događaj podigao na noge celu Evropu, list ocenuje da je malo verovatno da će to proizvesti nekakve suštinske promene u samoj Belorusiji. Ističe se da su u prethodnom periodu tamošnje vlasti zatvorile jedan od najvećih nezavisnih portala i da je jedan aktivista preminuo u zatvoru.  

Independent ocenjuje da su liberalne promene u Belorusiji moguće isključivo ukoliko se one dogode u Rusiji. A Rusija je zasad u saopštenjima govorila da su protesti u Belorusiji unutrašnje pitanje te zemlje. Na isti način Moskva je reagovala i na incident sa avionom Rajanera.  

Međutim, analitičari ističu da taj argument sada gubi na snazi jer je presretnut avion koji je putovao između dve evropske zemlje.  

Direktan izazov Evropi

Njujork Tajms navodi da je Lukašenko prekršio međunarodna pravila time što je prizemljio avion, i da je potrebno poslati mu snažan odgovor. Dodaje se i da su životi putnika aviona i posade bili ugroženi. I taj list ocenjuje da je Lukašenko uputio direktan izazov Evropskoj uniji. 

U promene u Belorusiji ne veruje ni magazin Tajm koji smatra da je Protaševičevo hapšenje pritisak i na ono malo nezavisnih medija što je preostalo u toj zemlji.  

Tanjug/AP/dpa/Christoph Soeder

 

Podseća se da su mnogi lideri opozicije u egzilu, a nekoliko njih je upravo u Vilnjusu, u koji je putovao i avion “Rajanera”.  

U međuvremenu je Francuska objavila da planira da pozove pripadnike beloruske opozicije na Samit G7, ako se sa time saglasi Velika Britanija koja je domaćin Samita.  

Zvaničnici u Belorusiji i dalje negiraju sve optužbe i tvrde da je avion prizemljen zbog pretnje bombom. Kasnije su naveli da je pretnju uputio Hamas. Objavljen je i transkript razgovora između kontrole leta i pilota, a Minsk se zalaže i za međunarodnu istragu.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa