Evropa

"To nisu reči moga sina": Otac Romana Protaševiča veruje da je opozicioni novinar mučen i prebijen u zatvoru

Komentari

Autor: Rojters, T.T.

25/05/2021

-

09:45

"To nisu reči moga sina": Otac Romana Protaševiča veruje da je opozicioni novinar mučen i prebijen u zatvoru
"To nisu reči moga sina": Otac Romana Protaševiča veruje da je opozicioni novinar mučen i prebijen u zatvoru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dmitrij Protaševič, otac disidenta Romana Protaševiča koji je uhapšen u Belorusiji nakon što je avion u kom se nalazio prinudno sleteo u Minsk, veruje da je njegov sin bio primoran da prizna krivicu, ali i da na objavljenom snimku izgleda kao da mu je slomljen nos.

Roman i njegova saputnica Sofija Sapega uhapšeni su nakon što je Belorusija poslala ratni avion da presretne letelicu kompanije Rajaner i preusmeri je u Minsk. Do sada neviđen incident oštro su osudile Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Kako navode pojedini opozicioni kanali na Telegramu, Protaševič je priznao da je igrao ulogu u organizaciji nekoliko masovnih protesta u Minsku prošle godine. 

Ipak, njegov otac veruje da je juče objavljeni snimak na kojem Roman kaže da se dobro ophode prema njemu, nastao pod prinudom.

"Verovatno mu je slomljen nos jer se njegov oblik promenio i napuderisan. Cela leva strana lica je prekrivena puderom", rekao je Protaševič za Rojters iz Vrclava u Poljskoj gde živi sa suprugom. 

EPA/STRINGER

 

"To nisu njegove reči, nije njegova intonacija. Ponaša se vrlo uzdržano i možete videti da je nervozan. Kutija cigareta koja se nalazi na stolu nije njegova jer on ne puši. Mislim da je bio prisiljen. Moj sin ne može da prizna da je podstakao masovne proteste jer on jednostavno nije uradio tako nešto", nastavlja.

Belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Protaševič bio u zatvoru i da se nije žalio na loše zdravlje. 

S druge strane, avio-prevoznici iz zemalja EU su pozvani da izbegavaju prelete preko Belorusije, a Savet EU je pozvan da usvoji mere kojima će se beloruskim avio-kompanijama zabraniti preletanje vazdušnog prostora i pristup aerodromima Evropske unije.

profimedia

 

 

Takođe, uoči samita lidera predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će sredstva za investicionu pomoć Belorusiji u vrednosti od tri milijarde evra ostati zamrznuta "sve dok ta zemlja ne postane demokratska".

"Iznenađeni smo što je sudbina jedne osobe toliko važna i dragocena za Evropsku uniju. To je nešto što se u Belorusiji izgubilo. Mislim da je ono što se dogodilo bio čin osvete da bi se poslala poruka drugima: pogledajte šta možemo! Ovo što se događa je totalno ludilo", zaključio je otac Romana Protaševiča.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa