Planeta

Uz beloruskog aktivistu privedena i njegova devojka, zbog nje se oglasio i Lavrov: Ko je Sofija Sapega

Komentari

Autor: Telegraf

24/05/2021

-

21:15

Uz beloruskog aktivistu privedena i njegova devojka, zbog nje se oglasio i Lavrov: Ko je Sofija Sapega
Uz beloruskog aktivistu privedena i njegova devojka, zbog nje se oglasio i Lavrov: Ko je Sofija Sapega - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sofija Sapega, devojka Romana Protaševiča, nalazi se u pritvorskom centru u ulici Akrestsina u Minsku, rekla je na konferenciji za novinare Svetlana Tihanovska, beloruska opoziciona političarka i protivnica Lukašenka na prošlogodišnjim izborima i dodala da i dalje nije poznato koje su optužbe protiv nje.

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da je "Moskva već kontaktirala oca državljana Ruske Federacije, koji je bio sa Romanom Protaševičem u avionu koji je sleteo u Minsk, i zatražili su konzularni pristup".

 

Ruska ambasada se obratila beloruskom ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa njenim zadržavanjem, naveo je Lavrov.

Neksta, kanal čiji je koosnivač Roman Protašević, napominje da se radi o Sofiji Sapegi, devojci blogera Protaševiča.

Pritvor Sapege potvrdila je njena porodica, rekao je za Rojters portparol Evropskog humanističkog univerziteta (EHU) i dodao da su Sapega i Protaševič bili zajedno na odmoru u Grčkoj.

Beloruski univerzitet u egzilu u Vilnjusu, Evropski univerzitet za humane nauke (EHU), pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme mere za oslobađanje njihove 23-godišnje studentkinje Sofije Sapege.

profimedia

 

"Sofija Sapega je državljanka Ruske Federacije i studentkinja integrisanog studijskog programa Međunarodno pravo i pravo Evropske unije. Nakon povratka sa odmora sa mladim muškarcem, Sofija je trebalo da odbrani master u Vilnjusu", rekli su sa Univerziteta.

Univerzitet je rekao da "zajednica EHU najoštrije osuđuje potez beloruskih vlasti i zahteva da Belorusija poštuje svoje međunarodne obaveze i građanima garantuje prava i slobode predviđene beloruskim ustavom".

"Solidarni smo sa svim Belorusima koji su ilegalno pritvoreni i politički progonjeni. Protestujemo zbog neopravdanog pritvora Sofije Sapege, članice zajednice EHU", navodi se dalje.

EHU insistira na pružanju neposredne konzularne pomoći Sofiji.

Pored toga, EHU poziva međunarodne partnere, donatore i branioce ljudskih prava da pomognu u oslobađanju Sofije. Univerzitet ostaje u kontaktu sa porodicom studentkinje, zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet