Evropa

EU pozvala ambasadora Belorusije na razgovor, zahtevaju oslobađanje Protaševiča

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

24/05/2021

-

15:08

EU pozvala ambasadora Belorusije na razgovor, zahtevaju oslobađanje Protaševiča
EU pozvala ambasadora Belorusije na razgovor, zahtevaju oslobađanje Protaševiča - Copyright EPA/STEPHANIE LECOCQ

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pozvala je na razgovor ambasadora Belorusije Aleksandra Mikneviča zbog prinudnog sletanja aviona "Rajanera" u Minsk i hapšenja opozicionog aktiviste i novinara Romana Protaševiča. Njemu je uručena osuda zbog jučerašnjeg poteza beloruskih vlasti.

Kako se navodi u saopštenju, EU će od ambasadora zahtevati oslobađanje novinara.

"Ambasador Miknevič je informisan o odlučnoj osudi institucija EU i država članica EU prinudnim aktom kojim su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade, navodi se u saopštnju službe spoljnih poslova EU.

Generalni sekretar Stefano Sanino preneo je stav EU da "nečuvena akcija beloruskih vlasti predstavlja još jedan pokušaj da se utišaju svi glasovi opozicije u zemlji i zahtevao je hitno puštanje gospodina Protaševiča".

Litvanija poziva građane da se uzdrže od putovanja u Belorusiju

Litvanska vlada je savetovala svojim građanima da se uzdrže od putovanja u Belorusiju, i pozvala one koji su trenutno u toj zemlji da je odmah napuste, izjavio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

On je, tokom sastanka vlade, rekao da je jučerašnja akcija Belorusije odraz pogoršanja bezbednosne situacije u regionu, prenosi agencija Rojters.

Litvanski ministar saobraćaja Marius Skuodis je izjavio da je Litvanija odlučila da svi odlazni i dolazni letovi sa litvanskih aerodromaju moraju izbegavati vazdušni prostor Belorusije.

Ta zabrana će, prema njegovim rečima, stupiti na snagu u utorak u 3 sata ujutro.

Britanska agencija podseća da je beloruski ratni avion juče presreo avion kompanije Rajaner na putu iz Atine do Litvanije i prisilio ga da sleti u Minsku, nakon čega je uhapšen beloruski novinar disident koji je bio na tom letu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa