Evropa

Ko se nije ukrcao na avion "Rajanera" u Minsku nakon prinudnog sletanja i hapšenja Protaševiča?

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

24/05/2021

-

14:02

Ko se nije ukrcao na avion "Rajanera" u Minsku nakon prinudnog sletanja i hapšenja Protaševiča?
Ko se nije ukrcao na avion "Rajanera" u Minsku nakon prinudnog sletanja i hapšenja Protaševiča? - Copyright EPA/TOMS KALNINS

veličina teksta

Aa Aa

Pet putnika koji su se ukrcali na let kompanije "Rajaner" između članica Evropske unije, Grčke i Litvanije, a koji je bio prisiljen da sleti u Minsk, u Belorusiju, nije stiglo na odredište u Viljnus, izjavio je danas šef kriminalne policije u Litvaniji Rolandas Kiskis.

On je rekao da neće komentarisati koji su to putnici koji su ostali u Minsku, preneo je Rojters.

Avion kompanije "Rajaner" morao je da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar i bloger Roman Protaševič, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

EPA/STRINGER

 

Ranije danas, Gardijan je objavio izjavu izvršnog direktora "Rajanera" Majkla O'Larija koji veruje da su agenti beloruskog KGB-a putovali avionom koji je u nedelju preusmeren u Minsk.

On je rekao da "izgleda da je namera vlasti bila da ukloni novinara i njegovu saputnicu ...verujemo da je na aerodromu bilo i nekih agenata KGB-a".

Prinudno sletanje aviona "Rajanera" u Minsk, izazvalo je negodovanje evropskih lidera, koji su uzemljenje aviona nazvali otmicom.

Zajedno sa Protaševičem, prenosi Gardijan, uhapšena je i njegova devojka Sofija Sapega.

Ni Minsk ni Moskva nisu javno potvrdili hapšenje Sapege i nije jasno da li je optužena za zločin. Univezitet EHU je zatražio puštanje Sapege, rekavši da ju je istražni komitet Minska priveo pod "neutemeljenim i izmišljenim uslovima".

Ona se, kako se navodi, pripremala za odbranu magistarske teze u Vilnjusu, saopštili su sa Univerziteta.

Inače, Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu zbog prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" u Minsk. Formirana je i istražna komisija u Belorusiji, ali iz ove zemlje odbacuju optužbe Zapada i navode da ovaj slučaj treba posmatrati sa stanovišta bezbednosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa