Evropa

Direktor "Rajanera": U avionu su bili KGB agenti iz Belorusije

Komentari

Autor: Euronews, B. G. G.

24/05/2021

-

12:16

Direktor "Rajanera": U avionu su bili KGB agenti iz Belorusije
Direktor "Rajanera": U avionu su bili KGB agenti iz Belorusije - Copyright Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor "Rajanera" Majkl O'Lari veruje da su agenti beloruskog KGB-a putovali avionom koji je u nedelju preusmeren u Minsk.

Beloruska policija uhapsila je juče beloruskog opozicionog blogera i aktivistu Romana Protaševiča, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta. On je uhapšen posle vanrednog sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

EPA/STRINGER

 

Zajedno sa njim, prenosi Gardijan, uhapšena je i njegova devojka Sofija Sapega. Prinudno sletanje aviona "Rajanera" u Minsk, izazvalo je negodovanje evropskih lidera, koji su uzemljenje aviona nazvali otmicom.

O'Lari je, prenosi Gardijan, rekao da "izgleda da je namera vlasti bila da ukloni novinara i njegovu saputnicu ...verujemo da je na aerodromu bilo i nekih agenata KGB-a".

Njegove primedbe su, navodi se, bile prva zvanična potvrda izveštaja da su se još četvorica putnika iskrcala u Minsku nakon hitnog sletanja. O'Lari je rekao da veruje da je to prvi put da se takav incident dogodio sa evropskom aviokompanijom.

Privođenje na aerodromu

Protaševič, kojeg su beloruske vlasti optužile za podsticanje masovnih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka i Sapega leteli su iz Atine za Vilnius, glavni grad Litvanije, kada je avion preusmeren za Minsk.

Protaševiča je policija privela u Minsku nakon što je Lukašenko naredio vojsci da pošalje avion "Mig-29" u susret avionu.

Ni Minsk ni Moskva nisu javno potvrdili hapšenje Sapege i nije jasno da li je optužena za zločin. Univezitet EHU je zatražio puštanje Sapege, rekavši da ju je istražni komitet Minska priveo pod "neutemeljenim i izmišljenim uslovima".

Ona se, kako se navodi, pripremala za odbranu magistarske teze u Vilnjusu, saopštili su sa Univerziteta.

Inače, Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu zbog prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" u Minsk. Formirana je i istražna komisija u Belorusiji, ali iz ove zemlje odbacuju optužbe Zapada i navode da ovaj slučaj treba posmatrati sa stanovišta bezbednosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa