Evropa

"Otmica" aviona digla Evropu na noge: Zapad preti sankcijama, Minsk odbacuje optužbe, samo Putin ćuti

Komentari

Autor: A. B. /Euronews

24/05/2021

-

18:30

"Otmica" aviona digla Evropu na noge: Zapad preti sankcijama, Minsk odbacuje optužbe, samo Putin ćuti
"Otmica" aviona digla Evropu na noge: Zapad preti sankcijama, Minsk odbacuje optužbe, samo Putin ćuti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avion Boing 737-800 kompanije “Rajaner” nekoliko minuta pre ulaska u litvanski vazdušni prostor morao je da se okrene ka Minsku zbog navodne bezbednosne pretnje. Zapadnim zemljama to objašnjenje ne deluje dovoljno ubedljivo i uvereni su da je avion preusmeren zbog hapšenja opozicionog aktiviste i novinara Romana Protaševiča. Zaokret aviona ka Minsku uslovio je i zaokret pažnje cele Evrope ka Belorusiji i novinaru Romanu Protaševiču koji je uhapšen u Minsku.  

Mediji su preneli da je “Rajanerov” avion do Minska ispratio lovac MiG-29, i to posle direktnog naređenja predsednika Aleksandra Lukašenka.  

Iako svi željno čekaju njegovu reakciju, sam Lukašenko je ostao nem ova dva dana. Ali zvaničnici zapadnih zemalja nisu. Gotovo jednoglasno su osudili Belorusiju. 

profimedia

 

Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu. Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenio je da su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade aviona.  

Najavljeni su i razgovori lidera EU o dodatnim sankcijama protiv Belorusije, a u tim zahtevima najglasnija je Francuska. Oštra osuda stigla je iz SAD koja je upozorila Belorusiju da će snositi posledice.  

Posledica u vidu konkretnih sankcija još uvek nema, ali posledice po imidž Belorusije su velike.

Kako se Belorusija brani?

Iz Minska su stizala razna obaveštenja. Prvo su tamošnje vlasti saopštile da će formirati komisiju koja će da istraži preusmeravanje aviona i da će rezultati istrage uskoro biti objavljeni. Prvi sekretar Ministarstva sponjih poslova Anatolij Glaz je poručio da navodne pretnje bombom treba posmatrati sa stanovišta bezbednosti. 

Kako je rekao, nema sumnje da su postupci nadležnih organa Belorusije bili potpuno u skladu sa utvrđenim međunarodnim pravilima. Glaz je istakao da Belorusija u ovom slučaju može da garantuje potpunu transparentnost. Takođe, izrazio je spremnost da u Belorusiju dođu stručnjaci i da im se demonstriraju svi materijalni dokazi.  

Tanjug AP/Sergei Sheleg

 

Zaključci koji se donose na Zapadu ocenjeni su kao ishitreni, a navedeno je da se “slučaj politizuje i iznose nepotvrđene optužbe”.  

Zatim je stiglo drugo objašnjenje iz drugog ministarstva – saobraćaja. Zvaničnik je naveo da je Belorusija dobila obaveštenje od palestinskog Hamasa da će razneti avion koji je bio iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko EU ne osudi Izrael zbog sukoba u Pojasu Gaze. 

Evropska unija izgleda nije bila obaveštena o tim pretnjama, pa je danas pozvala na razgovor ambasadora Belorusije i uručila mu osudu zbog poteza beloruskih vlasti.  

KGB i uhapšena studentkinja

Isplivali su i novi interesantni detalji incidenta. Šef policije u Litvaniji je saopštio da pet putnika, koji su bili na letu “Rajanera” između Grčke i Litvanije nije stiglo na odredište u Viljnus. Dodao je da neće da komentariše koji su to putnici ostali u Minsku.  

Ipak, neka imena mogu da se naslute. Gardijan je preneo da je zajedno sa Romanom Protaševičem uhapšena i njegova devojka Sofija Sapega. Njeno privođenje potvrdio je i univerzitet u Viljnusu EHU. Reč je o privatnom univerzitetu čiji je rad zabranjen u Belorusiji, pa se preselio u Litvaniju. 

EPA/ANDY RAIN

 

Iznete su i sumnje da je na letu bilo i agenata KGB-a, i to direktno od izvršnog direktora “rajanera” Majkla O’Larija. Rusja nije komentarisala te navode, kao ni ceo slučaj.  

Kako će reagovati međunarodne institucije?

Ako je teško proceniti kako će slučaj dalje da se razvije, nije taško zaključiti da će u narednom periodu konstantno da isplivavaju novi detalji.  

Velika Britanija je saopštila da planira da problem prebaci u Savet Bezbednosti UN, na samit lidera G7, ali i u Međunarodnu organizaciju za civilni vazdušni saobraćaj. Ministar spoljnih poslova velike Britanije Dominik Rab smatra da je teško poveravati da ova konkretna akcija nije preduzeta bez znaja ruskih vlasti.  

EPA/STRINGER

 

Za to vreme Roman Protaševič tvrdi da ga u Belorusiji čeka smrtna kazna. Iako se još uvek ne zna da li će beloruski organi da idu toliko daleko, sigurno je da on ima razloga za zabrinutost. On je u Belorusiji označen kao “terorista” i stavljen je na međunarodnu poternicu. 

Liderka opozicije Svetlana Tihanoskaja ukazala je za Skaj njuz da se plaši, "ne samo za njegovu slobodu, već i za njegov život". Pozvala je i na mnogo šire sankcije protiv Lukašenkovog režima. 

Roman Protašević je bivši urednik kanala Nexta na aplikaciji Telegram. Napustio je Belorusiju 2019. godine i pratio događaje u vezi sa predsedničkim izborima 2020. godine.

Nexta je bila ključni kanal informisanja opozicionih pristalica tokom izbora u avgustu prošle godine, na kojima je Lukašenko proglasio pobedu.

Komentari (0)

Evropa