UŽIVO

EU uvodi sankcije Minsku, zamrznuta pomoć od tri milijarde evra, Belorusija poziva na međunarodnu istragu

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

25/05/2021

-

10:26

EU uvodi sankcije Minsku, zamrznuta pomoć od tri milijarde evra, Belorusija poziva na međunarodnu istragu
EU uvodi sankcije Minsku, zamrznuta pomoć od tri milijarde evra, Belorusija poziva na međunarodnu istragu - Copyright Tanjug AP/ONLINER.BY via AP, telegram Chanel t.me/motolkohelpp, John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije dogovorili su niz sankcija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nakon što je nedavno prizemljenje aviona "Rajanera" ocenjeno kao "otmica" civilnog aviona jedne EU države, a više evropskih kompanija saopštilo je da do daljeg neće koristiti vazdušni prostor Belorusije.

Šta treba da znate:

  • Roman Protaševič je uhapšen u nedelju nakon vanrednog sletanja aviona "Rajanera" u Minsk
  • Protaševič je bio na poternici beloruskih vlasti
  • Evropska unija je zatražila međunarodnu istragu 
  • Minsk tvrdi da je avion prizemljen zbog pretnje bombom
  • Lideri EU dogovorili su niz sankcija protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka
  • Predsednica Evropske komisije saopštila je da će sredstva za investicionu pomoć Belorusiji u vrednosti od tri milijarde evra ostati zamrznuta
  • EU pozvala aviokompanije da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije

17:17 - Evrokontrol: Preporuka za preusmerenje na baltičke države

Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol preporučila je danas da bi za približno 100 letova prevoznika iz EU i Velike Britanije, koji preleću Belorusiju svakog dana, bilo najbolje da se preusmere preko baltičkih država kako bi izbegli vazdušni prostor koji kontroliše Minsk.

"Aviokompanije koje izbegavaju vazdušni prostor Belorusije mogu imati dodatno vreme leta i troškove goriva, u zavisnosti od rute, a duže linije će biti relativno manje pogođene", saopštila je Evrokontrol za Rojters.

15:02 Belorusija objavila transkript razgovora kontrolora i aviona

Belorusko ministarstvo saobraćaja objavilo je danas transkript razgovora kontrole leta i pilota „Rajanera“ koji je prinudno spustio avion u Minsk zbog, kako se ispostavilo, lažne bombe.

Transkript objavljen danas razlikuje se od delova razgovora kontrolora i posade aviona koji su prethodno objavljeni na beloruskoj državnoj TV , a čini se da se razlikuje od ranijih izjava zvaničnika aerodroma u Minsku, navodi Rojters.

14:27 - Francuska na Samit G7 zove belorusku opoziciju

Francuska namerava da pozove pripadnike beloruske opozicije na Samit Grupe sedam (G7) , ako se Britanija, koja je domaćin narednog sastanka u junu, sa tim složi, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.


"Predsednik Emanuel Makron namerava da na sastanak G7 pozove predstavnike beloruske opozicije, ako Britanija da svoj pristanak", saopšteno je Rojtersu iz francuskog Predsedništva.

14:24 - Razgovarali Makej i Lavrov

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej i ruski diplomata Sergej Lavrov razgovarali su telefonom, a Makej je još jedno ponovio da je Belorusija transparentna i da je spremna da međunarodnim institucijama dostavi sve relevantne informacije, prenela je beloruska agencija Belta.

14:21 - Belorusija poziva na međunarodnu istragu spuštanja aviona

Belorusija je danas potvrdila da je pozvala evropske, američke i međunarodne vazduhoplovne zvaničnike da istraže prinudno spuštanje komercijalnog leta kompanije "Rajaner" u Minsku, na kojem je bio novinar opozicionar Roman Protasevič.

14:05 - Sapega jedina ruska državljanka na preusmerenom letu

Ruske vlasti su saopštile danas da je Sofija Sapega bila jedina ruska državljanka na preusmerenom letu Rajanera koja se iskrcala u Minsku umesto da sleti u Viljnus, kao i da je odvedena u pritvor zajedno sa beloruskim blogerom Romanom Protaševičem.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je demantovala izveštaje da se četvoro ruskih državljana iskrcalo u Minsku, prenosi agencija Rojters.

profimedia

Uhapšena Sofija Sapega

Ona je dodala da su ostali putnici bili državljani Belorusije i Grčke.


Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio nadu da će Sapega biti uskoro oslobođena.

14:03 - Džonson: Akcije Belorusije imaće posledice

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas Belorusiju da će se suočiti sa posledicama zbog zadržavanja u pritvoru opozicionog novinara Romana Protaševiča.

Džonson je na Tviteru ocenio da je snimak, u kojem je Protaševič priznao da je učestvovao u organizovanju masovnih nereda u Minsku, "duboko uznemirujući".

"Kao novinar i neko ko strastveno veruje u slobodu govore, pozivam da se on hitno pusti na slobodu. Akcije Belorusije imaće posledice", poručio je Džonson. 

 

 

12:39 - NATO: Hitna istraga o prinudnom sletanju u Minsk

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da prinudno sletanje putničkog aviona u Minsk prestavlja "državnu otmicu" i zatražio je hitnu istragu i oslobađanje opozicionog novinara Romana Protaševiča.

"To je bila državna otmica koja demonstrira kako režim u Minsku ugrožava demokratska prava i krši pravo na slobodu izražavanja", ocenio je Stoltenberg i pozdravio snakcije koje je uvela EU, prenosi Rojters.

"Moramo da pokrenemo hitnu istragu, a novinar Roman Proteševič i njegova saputnica moraju bez odlaganja biti pušteni na slobodu", poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

 

11:13 - Poljska kompanija suspenduje saobraćaj

Poljski avio prevoznik LOT suspenduje vazdušni saobraćaj sa Belorusijom i neće koristiti vazdušni prostor te zemlje, saopšteno je danas iz poljske kompanije.

"Zbog situacije u Belorusiji, LOT suspenduje liniju prema Minsku i koristiće alternativne pravce umesto vazdušnog prostora Belorusije", navodi se u sopštenju prenosi Rojters.

10:21 Ukrajina obustavlja vazdušni saobraćaj sa Belorusijom

Ukrajina će od sutra zabraniti letove iz i prema Belorusiji i onemogućiti putnicima iz Belorusije prolazak kroz ukrajinske aerodrome, izjavio je danas premijer Ukrajine Denis Šmigal.

Pored toga, beloruskim avionima biće zabranjen prelet kroz vazdušni prostor Ukrajine, potvrdio je jutros šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

10:10 Otac uhapšenog blogera: To nisu reči mog sina

Dmitrij Protaševič, otac disidenta Romana Protaševiča koji je uhapšen u Belorusiji nakon što je avion u kom se nalazio prinudno sleteo u Minsk, veruje da je njegov sin bio primoran da prizna krivicu, ali i da na objavljenom snimku izgleda kao da mu je slomljen nos.

profimedia

 

08:26 - Tri kompanije neće leteti iznad Belorusije

Više evropskih aviokompanija saopštilo je da do daljeg neće više koristiti vazdušni prostor Belorusije zbog prinudnog prizemljenja aviona "Rajanera" u Minsk, posle čega je uhapšen opozicioni novinar Roman Protaševič, javljaju agencije Rojters i RIA Novosti.

Obustavu letova iznad Belorusije najavile su nemačka "Lufthanza", francuski "Er Frans" i finski "Finnair".
 

Tanjug/AP/dpa/Christoph Soeder

Natpis "Sloboda za Romana Protaševiča" ispred Ambasade Belorusije u Berlinu

EU lideri su pozvali na uvođenje niza sankcija protiv beloruskog režima i nacionalnih aviokompanija, a takođe, pozvano je i na hitno oslobađanje uhapšenog opozicionog blogera i aktiviste Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapege.

Evo Morales i slični slučajevi

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je i na slučaj prizemljenja aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa 2013. godine.

Morales je bio u poseti Moskvi, a prilikom povratka, avion je na zahtev SAD prizemljen u Beču jer se mislilo da se u letelici nalazi uzbunjivač Edvard Snouden.

Takođe, pomenula je i slučaj iz 2016. kada su Ukrajinci prisilno vratili i spustili beloruski avion. Tada je priveden Armen Martirosjan, državljanin Jermenije, navodno pripadnike grupe "Antimajdan". 

Tvrdi da je postojao sličan scenario i 2019, kada su ukrajinske obaveštajne služne planirale da uhvate člana grupe Vagner vanrednim sletanjem aviona u Kijev, a koji je leteo iz Minska u Istanbul. Ta operacija je sprečena, prenosi agencija Belta.

"Sve ove akcije su urađene namerno, kršeći međunarodni zakon. Nije bilo reakcije Zapada na njih i niko od učesnika nije kažnjen", naglasila je Zaharova.

Uoči održavanja samita, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da će ta sredstva za investicionu pomoć Belorusiji u vrednosti od tri milijarde evra ostati zamrznuta "sve dok ta zemlja ne postane demokratska".

"Vršićemo pritisak na beloruski režim dok konačno ne počne da poštuje slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja", rekla je ona.

Da podsetimo, hapšenje Protaševiča u Minsku, nakon vanrednog sletanja aviona u taj grad je najnovji događaj na već uzburkanoj beloruskoj političkoj sceni. Protaševič je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta.

U brojnim izveštajima se navodi da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" do aerodroma u Minsku, a Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu.

Minsk navodi da je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom "Rajanera" zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije, rekao je sinoć beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

Komentari (0)

Evropa