Evropa

Minsk: Spremni smo da pružimo sve informacije o incidentu sa avionom, ali još nije bilo zahteva iz EU

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

20:50

Minsk: Spremni smo da pružimo sve informacije o incidentu sa avionom, ali još nije bilo zahteva iz EU
Minsk: Spremni smo da pružimo sve informacije o incidentu sa avionom, ali još nije bilo zahteva iz EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Minsk je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom "Rajanera" zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije, rekao je večeras beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.


"Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci", rekao je Makej, prenosi Tass.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

EPA/ANDY RAIN

 

 

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.


"Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari", poručio je Makej.

Lideri EU sa samita u Briselu trebalo bi da pozovu na međunarodnu istragu o ovom incidentu, ali i da razmotre poziv svim EU avioprevoznicima da izbegavaju prelet preko teritorije Belorusije kao i zabranu preleta EU vazdušnog prostora beloruskim avio-kompanijama i sprečavanje njihovog pristup aerodromima u EU.

Avion kompanije "Rajaner" morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

Preporuka za vas

Šarl Mišel pozvao Minsk da odmah pusti pritvorenog putnika, sutra razgovori o novim sankcijama Belorusiji

Komentari (0)

Evropa