Evropa

Belorusija tvrdi da je avion "Rajanera" preusmeren u Minsk zbog pretnje Hamasa

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

17:02

Belorusija tvrdi da je avion "Rajanera" preusmeren u Minsk zbog pretnje Hamasa
Belorusija tvrdi da je avion "Rajanera" preusmeren u Minsk zbog pretnje Hamasa - Copyright EPA/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Belorusije objavili su danas da su dobili obaveštenje od palestinske militantne grupe Hamas, koja je navodno zapretila da će razneti avion koji je bio iznad beloruskog vazdušnog prostora ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog sukoba u Pojasu Gaze. Kako tvrde, to je razlog zašto je avion prinudno sleteo u Minsk.

Šef beloruskog ministarstva saobraćaja Artem Sikorski rekao je da je u poruci navedeno: "Mi, vojnici Hamasa, zahtevamo da Izrael prestane sa napadima na Gazu. Zahtevamo da EU prestane sa podrškom Izraelu... ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, bomba će eksplodirati (na letu aviona "Rajanera") preko Vilnjusa", javio je euronews.com

Da podsetimo, beloruski ratni avion juče presreo avion kompanije "Rajaner" na putu iz Atine do Litvanije i prisilio ga da sleti u Minsk, nakon čega je uhapšen beloruski novinar disident Roman Protaševič koji je bio na tom letu.

Evropska unija je pozvala na razgovor ambasadora Belorusije Aleksandra Mikneviča kom je uručena osuda zbog jučerašnjeg poteza beloruskih vlasti.

Kako se navodi u saopštenju, EU će od ambasadora zahtevati oslobađanje novinara.

"Ambasador Miknevič je informisan o odlučnoj osudi institucija EU i država članica EU prinudnim aktom kojim su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade, navodi se u saopštnju službe spoljnih poslova EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa