Fokus

"Čudesni lek" Žaira Bolsonara: U Brazilu starijima davali neproverene medikamente protiv kovida

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

23:40

"Čudesni lek" Žaira Bolsonara: U Brazilu starijima davali neproverene medikamente protiv kovida
"Čudesni lek" Žaira Bolsonara: U Brazilu starijima davali neproverene medikamente protiv kovida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski bolnički lanac testirao je neproveren lek na starijim kovid pacijentima bez njihovog znanja, kao deo pokušaja predsednika Žaira Bolsonara da predstavi "čudesni lek", izjavio je danas advokat lekara uzbunjivača pred senatorima.


Najmanje devet osoba umrlo je tokom testiranja u bolničkom lancu Prevent Senior od marta do aprila 2020. godine, ali su izveštaji promenjeni kako bi se prikrio uzrok smrti, izjavila je advokat Bruna Morato tokom ispitivanja pred Senatom, preneo je Rojters.

Iz Prevent Seniora nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Vlasnik i izvršni direktor bolničkog lanca Pedro Batista priznao je prošle nedelje tokom svedočenja pred Senatom da su promenjeni izveštaji pacijenata kako bi se uklonila svaka povezanost sa kovidom nakon što su bili hospitalizovani bar dve nedelje, uz obrazloženje da više nisu zarazni.

On je negirao da je bilo testiranja neproverenim lekovima na pacijentima bez njihovog znanja, rekavši da su pacijenti sami tražili da učestvuju u kliničkim ispitivanjima, a lekari su im prepisivali lekove koje su smatrali ispravnim.

"Lekar je taj koji prepisuje lek i u to vreme svi se sećaju komentara predsednika Bolsonara i ostalih uticajnih ljudi, tako da je bilo dosta pacijenata koji su tražili recepte", izjavio je Batista.

Morato, koja predstavlja 12 doktora zaposlenih u Prevent Senioru, rekla je da je kompanija pretila i otpustila doktore koji se nisu slagali sa unapred određenom "kovid opremom", u kojoj je bilo hidroksihlorokina, eritromicina i ivermectina.

Nema naučnih dokaza da ovi lekovi pomažu u lečenju kovida, dodala je.

"Vrlo ranjivim, starijim pacijentima je rečeno da postoji dobar način lečenja, ali nisu znali da su bili zamorčići", naglasila je Morato.

Ona je rekla da je lekarima sugerisano da ne objašnjavaju način lečenja pacijentima ili njihovim rođacima.

"Cilj je bio da se pokaže da postoji efikasan tretman protiv kovida", kazala je.

Ona tvrdi da je bolnica želela da pomogne Bolsonarovoj vladi, koja je neproverene lekove želela da predstavi kao efikasan način borbe protiv kovida, koji će zaštititi Brazilce od zaraze ukoliko se vrate na posao.

Ministarstvo zdravlje nije odgovorilo na zahtev za komentar, a nejasno je koliko je vlada znala o navodnim testiranjima.

Komentari (0)

Svet