Fokus

Iran počeo vojne vežbe na granici sa Azerbejdžanom

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

21:30

Iran počeo vojne vežbe na granici sa Azerbejdžanom
Tanjug/AP/Iranian Army - Copyright Tanjug/AP/Iranian Army

veličina teksta

Aa Aa

Iran je danas započeo vojne vežbe blizu granice sa Azerbejdžanom, u trenutku kada su napetosti između dva suseda u porastu zbog niza nesuglasica uključujući i one zbog odnosa Bakua sa Izraelom.

Iranski državni mediji saopštili su da je vežba u kojoj učestvuju oklopno-artiljerijske jedinice, kao i bespilotne letelice i helikopteri započela u blizini graničnih prelaza sa Azerbejdžanom, prenosi Rojters.

Iran duže vremena kritikuje vojne veze Azerbejdžana sa Izraelom, koje uključuju kupovinu izraelskog naoružanja.

Teheran je takođe oprezan zbog nacionalista u Turskoj i Azerbejdžanu koji raspiruju secesionističke tendencije među azerbejdžanskom manjinom u Iranu.

Nakon što je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev navodno izrazio "iznenađenje" planiranim vežbama, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je juče da je održavanje vojnih vežbi Irana na svojoj teritoriji suvereno pravo te države, objavili su iranski državni mediji.

Odvojeno, Iran je danas osudio posetu izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida Bahreinu povodom normalizacije odnosa dve zemlje, što je potez bahreinskih vlasti koji Teheren oštro kritikuje.

Komentari (0)

Svet