Fokus

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte najavio povlačenje iz politike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2021

-

11:24

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte najavio povlačenje iz politike
Rodrigo Duterte - Copyright Tanjug AP/Karl Alonzo/Malacanang Presidential Photographers Division via AP,

veličina teksta

Aa Aa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte rekao je da odustaje od najavljenog plana da se kandiduje za potpredsednika na izborima sledeće godine, i da će se povući iz politike po isteku mandata sledeće godine.

Ovakva odluka iznenadila je javnost na Filipinima upravo zbog prethodnih najava, a umesto Dutertea je kandidaturu za potpredsednika podneo njegov pomoćnik i dugogodišnji saradnik, Kristofer Bong Go.

"Dominantni osećaj među Filipincima je da nisam kvalifikovan i da bi moja kandidatura bila suprotna ustavu zemlje. Najavljujem da se povlačim iz politike", rekao je Duterte, prenosi Euronews.

Predsednici Filipina su ustavom ograničeni na jedan šestogodišnji mandat, a opozicioni predstavnici su najavljivali da će, ako se Duterte kandiduje za potpredsednika, pokrenuti pitanje zakonitosti pred Vrhovnim sudom.

Otvoren put ćerki predsednika

Duterte je stupio na dužnost 2016. godine, i tada je započeo suzbijanje nelegalnih mreža trgovine drogom.

U sklopu ove borbe protiv organizovanog kriminala, poginulo je više od 6.000 osumnjičenih, što je sa jedne strane uzbunilo vlade zapadnih zemalja, a sa druge iniciralo pokretanje istrage Međunarodnog krivičnog suda o ovim ubistvima.

Politički analitičari smatraju da bi Sara Duterte-Karpio, ćerka filipinskog predsednika, mogla da bude prvi kandidat za predsedničku poziciju na predstojećim izborima.

Ona je prošle godine u nekoliko navrata negirala da će se kandidovati za sledećeg predsednika Filipina.

Međutim, smatra se da najavom Dutertea da će uskoro otići u političku penziju, ona sada ima "otvoren put" za predsedničku kandidaturu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet