Planeta

Međunarodni krivični sud otvara istragu mogućih zločina u filipinskom ratu protiv droge

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

17:34

Međunarodni krivični sud otvara istragu mogućih zločina u filipinskom ratu protiv droge
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni krivični sud (MKS) odobrio je zahtev tužilaštva za otvaranje zvanične istrage o mogućim zločinima protiv čovečnosti koje je navodno počinila filipinska vlada tokom svog "rata protiv droge".

U saopštenju, sud je naveo da je na osnovu materijala koji su mu dostavljeni procenio da se kampanja takozvanog rata protiv droge filipinske vlade ne može smatrati legitimnom operacijom sprovođenja zakona, već da je predstavljala sistematski napad na civile, prenosi Rojters.

Tokom svog letošnjeg obraćanja filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je da je borba protiv droge u toj zemlji daleko od završetka, više od pet godina nakon što je započeo brutalni rat protiv trgovine narkoticima u kome je ubijeno hiljade ljudi i u kome su pokrenute optužbe za mogući zločin protiv čovečnosti.

U junu je tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio odobrenje suda da pokrene formalnu istragu u vezi sa mogućim zločinima protiv čovečnosti i masovnim ubistvima počinjenim tokom Duterteove kampanje protiv droge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet