Fokus

Rusija i SAD razgovarali o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

17:33

Rusija i SAD razgovarali o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i SAD razgovarale su danas u Ženevi o pitanju međusobnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji protiv kovid-19.

Američki predstavnici čuli su argumente Rusije, rekao je novinarima ruski ministar zdravlja Mihail Muraško na konferenciji za novinare nakon razgovora, preneo je TAS.

"Čuli su argumente i shvatili da je to racionalno jer su odobravanje vakcine koja će se prodavati na tržištu i odobravanje vakcine za direktnu prevenciju protiv kovid-19 različiti procesi", istakao je ruski ministar zdravlja.

"Mislim da su (naše) kolege vrlo kompetentne, informisane i oceniće naše primedbe, pa ćemo se vratiti na ovaj razgovor", kazao je Muraško.

On je precizirao da se razgovara o priznavanju sertifikata, a ne vakcina, kao i o efikasnosti preventivnih mera.

Muraško: Uklonjene prepreke da SZO sertifikuje Sputnjik V

Sve prepreke koje sprečavaju sertifikaciju ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su uklonjene, izjavio je danas ruski ministar zdravlja Mihail Muraško u Ženevi.

Sumirajući rezultate sastanka sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom, on je rekao da se čuo stav Ruske Federacije o promovisanju i registraciji ruske vakcine Sputnjik V, preneo je TAS.

"Potpuno smo rešili sva pitanja do danas", dodao je Muraško.

On je naveo da kompanija podnosilac zahteva koja je uključena u sertifikaciju vakcine Sputnjik V kod SZO mora da potpiše niz dokumenata, podnese neke dodatne papire, što je ipak administrativni postupak i da će to biti razmotreno.

"Od danas su sve barijere uklonjene. Tako da danas ne vidimo prepreke za dalji rad. I to nam je potvrdio generalni direktor SZO", zaključio je ruski ministar zdravlja.

Tedros je na Tviteru zahvalio Murašku za posetu i istakao da je sastanak bio konstruktivan.

Komentari (0)

Svet