Fokus

Bivši radnik Tesle dobiće 130 miliona dolara odštete zbog rasističkog maltretiranja na poslu

Komentari

Autor: Jutarnji

05/10/2021

-

18:31

Bivši radnik Tesle dobiće 130 miliona dolara odštete zbog rasističkog maltretiranja na poslu
Tesla - Copyright AP/Ben Margot

veličina teksta

Aa Aa

Američki savezni sudija u ponedeljak je naredio kompaniji Tesla da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem radniku, Afroamerikancu, zato što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskoj radnoj sredini, objavio je Wall Street Journal.

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Oven Dijaz, radnik koji je bio zaposlen kao operater dizalice u fabrici Tesla Frimont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je Tesla objavio na svojoj veb stranici, proizvođač automobila izjavio je da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu fabrike i rasističke grafite u kupatilima.

Takođe je rečeno da se, tri puta kad se Dijaz žalio na maltretiranje, kompanija Tesla umešala i pobrinula da se preduzmu mere.

Firma priznala grešku

"I dok snažno verujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Francisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene", saopštila je firma.

Pre nego što je suđenje započelo, predsedavajući sudija Vilijam Orik odbacio je pokušaje Tesle da isključe jednog porotnika iz porote rekavši da veruje da je taj pokušaj bio rasno utemeljen i "namerno diskriminatoran".

Iz Tesle su poručili da uvode promene u odnosu na vreme kada je Dijaz radio u fabrici Frimont, uključujući timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u prvom izveštaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri odsto vodećih pozicija u Tesli kao i 10 odsto radnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet