Poznati

Glumica Gabrijel Junion doživela traumatično iskustvo u Hrvatskoj: Nikada nisam iskusila tu količinu mržnje i pretnji

Komentari

Autor: People

15/09/2021

-

10:24

Glumica Gabrijel Junion doživela traumatično iskustvo u Hrvatskoj: Nikada nisam iskusila tu količinu mržnje i pretnji
AP/Evan Agostini - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Gabrijel Junion u svojim nedavno objavljenim memoarima, opisala je svoj boravak u Dubrovniku u leto 2019. kada je, kako kaže, imala zastrašujući susret sa neonacistima.

"Želeli smo da obiđemo stepenice kojima je išla Sersei u 'Igri prestola’", rekla je Junion za magazin Pipl.

Ona je zatim sa prijateljima ušla u lokal za koji su mislili da je mali gej bar, kako bi popili piće, ali su odmah shvatili da su okruženi neonacistima, koji su počeli da im prete.

"Nikada nisam iskusila tu količinu mržnje i pretnji fizičkim nasiljem", prisetila se Junion, koja kaže da su ih pripadnici te grupe pratili duž ulice, nakon što su izašli iz kafića.

"Od straha i adrenalina smo potpuno utrnuli", rekla je glumica, koja je nedavno objavila memoare pod nazivom "You Got Anything Stronger?".

Junion ističe da su crnci i dalje diskriminisani na svim stranama sveta.

"Mislimo da živimo u postrasističkom društvu, ali to nije istina i to je više nego razočaravajuće. Mislim da ljudi ne razumeju nasilje koje ide uz rasizam, bilo da vas jure ili morate da gledate nekoga ko je ofarbao lice u crno, da bi dobio platu. To je nasilno", kaže glumica.

Ona smatra i da je pred Holivudom dug put kada je reč o sprečavanju rasizma i ističe da su tek prošle godine na televizijama isključene epizode komičnih serija u kojima su beli glumci glumili crnce šminkajući lice.

"Kome je to smešno? Šta je smešno u šteti koju to nanosi i ukorenjenom rasizmu? Smejete se meni, mojim osobinama i stereotipima koji važe za ljude koji izgledaju kao ja. Zašto je to ok?", rekla je Junion.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin