Aktuelno iz kulture

Kako se kroz vekove menjala slika Andromede, najlepše od svih junakinja grčke mitologije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

25/08/2021

-

20:17

Kako se kroz vekove menjala slika Andromede, najlepše od svih junakinja grčke mitologije
Persej i Andromeda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malo je žena koje je njihova lepota toliko proslavila kao junakinju grčkih mitova - Andromedu. Ona je bila legendarna princeza Etiopije, supruga Perseja i majka Persa koji je prema predanju, otac svih Persijanaca.

Zato i nije čudo što je ona bila čest motiv slikarima, od antičkog doba, pa sve do prosvetiteljstva, ali način na koji je predstavljana i dan danas povlači sa sobom brojne kontroverze.

Susret sa Persejem 

Andromeda je bila ćerka krajnje nesmotrenih roditelja. Njena majka, kraljica Kasiopeja razbesnela je Posejdona tvrdeći da je lepša od svih stvorenja na kopnu i u vodi, koji je rešio da zbog toga uništi kraljevstvo njenog supruga, kralja Cefeja.

Wikimedia/Web Gallery of Art

"Persej i Andromeda" Fransua Lemuna (1688–1737)

Ipak, na kraju je pristao da poštedi ostale, ukoliko kraljevski par svoju ćerku Andromedu žrtvuje morskom čudovištu Ketu. 

Cefej i Kasiopeja su pristali i vezali Andromedu za morsku stenu, ali je lepoticu ubrzo ugledao junak Persej, sin boga Zevsa i smrtnice Danaje i smesta se zaljubio u nju. On joj je ponudio da ubije čudovište, u zamenu za njenu ruku, što je Andromeda prihvatila.

Nakon što su se venčali i zajedno prošli mnoge avanture, boginja Atina, Persejeva polusestra, smestila je lepoticu Andromedu među zvezde.

Andromedina koža

Prilikom čitanja mita o Andromedi i Perseju, treba imati u vidu da je ona predstavljena kao princeza Etiopije, što je za drevne Grke bio vrlo rastegljiv pojam. Etiopija je na starogrčkom značila mnogo toga - "preplanulo lice", zatim crveno-crnu boju, kao i sve ljude koji su naseljavali prostor kraljevstva Kuš, na prostoru današnjeg Sudana.

To je značilo da je Andromeda bila tamne puti, o čemu postoje i brojni pisani tragovi. 

Wikipedia

"Persej i Andromeda" Frederik Lejton (1830–1896)

Prema Ovidijevim "Heroidama", pesnikinja Sapfo objašnjava svojoj ljubavi, lađaru Faonu: "Iako nisam čisto bela, Cefejeva tamna Andromeda očarala je Perseja svojom urođenom bojom. Bele golubice često biraju drugove drugačije boje, a papagaj voli tamnu jarebicu".

Latinska reč "fuscae" koju Ovidije ovde koristi za "tamnu Andromedu", odnosi se na crnu ili braon boju. 

Takođe, pesnik je uneo dodatnu konfuziju o poreklu Andromede, smestivši Etiopiju pored Indije, bliže mestu na kom "sunce svakodnevno izlazi". On kaže da je Persej doveo Andromedu iz "najtamnije" Indije i da "Andromedina boja nije bila nikakav problem njenom ljubavniku krilatih stopala".

Takođe piše: "Belo stoji tamnim devojkama; ti tako privačno izgledaš u belom, Andromeda".

Ipak, mnogi drugi grški pesnici i istoričari prikazivali su Andromedu kao belu. Među njima je bio Filostrat, koji je u drugom veku opisivao sliku na kojoj su bili predstavljeni Persej i Andromeda. On je rekao da je ona "privlačna jer je bele puti, iako je iz Etiopije".

Andromeda kao Evropljanka

Kroz vekove, Ovidijev opis Andromede i njenog porekla uticao je na neke umetnike, ali ne i na većinu, budući da su je vekovima pesnici i slikari predstavljali kao tipičnu plavokosu Evropljanku.

Rimske freske iz Pompeja, na primer, prikazuju Andromedu svetle puti, dok je na rimskom mozaiku pronađenom u današnjoj Turskoj, prikazana sa tamnom kožom, nijanse slične onoj kakvu imaju ljudi Bliskog istoka.

Wikimedia/Wallace Collection

"Persej i Andromeda" Ticijan  (c.1488–1576)
 

Nekoliko baroknih slikara, kao što su Pjero di Kozimo, Ticijan, Đorđo Vazari i Abraham van Dipenbek, slikali su je sa tamnijom bojom kože, ali je Ovidijeva tradicija napuštena u kasnijim vekovima.

Jedan od razloga je svakako i taj što nisu svim umetnicima bili dostupni modeli tamne puti. Takođe, alternativna verzija mita, prema kojoj je Andromeda zarobljena u Jopi, sugerisala je pojedinim slikarima da je ona bila svetlije kože. 

Ipak, mnogo je verovatnije da se prikaz najveće lepotice drevne Grčke kao Afrikanke nije poklapao sa idealima lepote kakvi su važili u renesansnoj Evropi. Primer Andromede postao je jedan od najvažnijih primera ukorenjenosti rasizma u kulturi Evrope. 

Komentari (0)

Kultura