Aktuelno iz kulture

Deset najpoznatijih crvenih slika

Komentari

Autor: Artst.org

16/08/2021

-

15:51

Deset najpoznatijih crvenih slika
Crvene slike - Copyright profimedia, Printskrin/georgiaokeeffe.net, Wikimedia, Wikiart

veličina teksta

Aa Aa

Crvena je verovatno jedna od najkontroverznijih boja u čitavom spektru. Bila je to jedna od prvih boja čiju su reprodukciju u različitim nijansama ljudi uspevali da usavrše koristeći crveni pigment gline. Bila je to i boja koja simboliše moćne kraljeve, ali je u određenim periodima, kao na primer u vremena protestantske reformacije, omalovažavana i povezivana sa grehom i zlom.

Crvena pak ostaje kultna boja, koju su umetnici koristili da bi stvorili neka od najpoznatijih remek-dela svih vremena. Ovo je izbor 10 najpoznatijih crvenih slika.

1. Crveni brežuljak i kosti - Džordžije O'Kif

Monumentalna slika jedne od najpoznatijih američkih slikarki, Džordžije O'Kif (1887-1986), nastala je 1941. godine. Delo predstavlja lepotu koju je umetnica videla u pejzažu, a koji su mnogi drugi posmatrali samo kao neplodnu pustoš.

Umetnica je razvila poseban odnos prema prirodnim lepotama zemlje, a posebno prema dubokim crvenim nijansama pustinjskih predela, ispunjenih brdima i kanjonima.

Printskrin/georgiaokeeffe.net

 

Veliko crveno brdo dominira na platnu "Crveni brežuljak i kosti", u srednjem se delu vidi i manje brdo, a u prvom planu su izbeljene kosti koje će postati, na neki način, i simbol predela koji će se nalaziti i kasnije u fokusu mnogih njenih dela. Te kosti bi mogle biti i metafora za to kako izgleda život u pustinjskom delu jugozapadne Amerike za ljude koji ga posećuju ili u njemu žive.

2. No. 301 - Mark Rotko

Mark Rotko (1903-1970), jedan od najplodnijih apstraktnih umetnika modernog doba, naslikao je 1959. delo poznato pod imenom "Broj 301" i bio je to prvi put da je crvena boja upotrebljena na takav način.

Čitavo platno ispunjeno je jednom nijansom tamnocrvene boje, dok je u sredini pravougaoni blok tamnije, smelije crvene nijanse. Mnogi istoričari umetnosti i kritičari navode da se remek-delo na ovom platnu zapravo nalazi u Rotkovim potezima četkicom, jer ih je umetnik koristio u mnogo različitih pravaca, kako bi naglasio određene delove.

Printskrin/Youtube/The Museum of Contemporary Art

 

Rotkovo interesovanje za formu ili boju je postojalo samo ako su one izražavale osnovna ljudska osećanja, pa na njegovim slikama boja dočarava emotivnu napetost i ekstremnu osećajnost.

3. Mit Und Gegen - Vasilij Kandinski

Vasilij Kandinski (1866-1944) se smatra jednim od najpoznatijih apstraktnih umetnika s početka 20. veka. Mnoga od njegovih najpoznatijih dela prikazuju različite oblike i širok spektar boja koji izgleda da dobijaju drugačije značenje za sve koji ih gledaju.

Jedno od najpoznatijih dela Kandinskog ima velike količine crvene boje po celom platnu. Slika, naslovljena "Mit Und Gegen" (Sa i protiv), nastala je 1929. godine iz umetnikovih ličnih iskustava.  

Wikiart/xennex

 

Kandinski je primetio da crvena boja dobija nova značenja u kombinaciji sa raznim drugim nijansama. Kada je uparena sa crnom, crvena dobija zloslutniji izgled, dok postaje topla i prijatna kada se koristi zajedno sa žutom.

4. Crveni Lenjin - Endi Vorhol

Endi Vorhol (1928-1987) poznat je kao pop-art umetnik, na čijim su delima često predstavljene poznate ličnosti savremenog sveta. Među uspešnijim portetima je upravo portret kontroverznog ruskog lidera Vladimira Lenjina.

profimedia

 

Vorhol je upotrebio svetlu, dominantnu crvenu boju koja je ispunila celo platno od vrha do dna, dok se čini da se Lenjinovo lice i poprsje pojavljuju izvan središta slike.

5. Klod Renoar kao klovn - Pjer Ogist Renoar

Pjer Ogist Renoar (1841-1919), francuski umetnik i jedan od najznačajnijih impresionista, naslikao je 1909. svog sina, mladića običenog u lepršavu crvenu odeću koja je u to vreme bila karakterističan klovnovski kostim.

Wikimedia

 

Renoar je portretisao "obične" ljude tokom njihovih svakodnevnih aktivnosti, a često su mu inspiracija bili članovi njegove porodice, mada su mu oni retko pozirali uživo prilikom slikanja.

6. Portret Tomasa Ingiramija - Rafaelo

Kada se govori o velikim umetnicima italijanske renesanse, nemoguće je ne pomenuti Rafaela Santija (1483-1520). Iako je živeo kratko, uspeo je da postane najtraženiji slikar u Evropi i jedan od najuticajnijih umetnika svih vremena.  

Njegova dela kao što su "Atinska škola", "Sikstinska madona" i "Galatejin trijumf" i dalje izazivaju divljenje svih onih koji imaju sreće da ih vide uživo, a ime njihovog autora stoji rame uz rame sa Mikelanđelom, Leonardom, Janom van Ajkom i drugim majstorima renesanse u istoriji umetnosti.

Wikimedia

 

Posebno mesto u njegovom opusu zauzima portret s potpisom Rafaela "Portret Tomasa Ingiramija", naslikan 1509. Na slici je umetnikov prijatelj, u verskoj odeći i, prema mišljenju mnogih istoričara umetnosti, majstorski je naslikan.

7. Dr Poci kod kuće - Džon Singer Sardžent

Američki slikar Džon Singer Sargent (1856-1925) smatra se jednim od vodećih portretista svoje generacije, a među njegovim poznatijim delima je portret "Dr Poci kod kuće" iz 1881.

Wikimedia

 

Na slici je prikazan umetnikov prijatelj, francuski doktor koji je uneo revoluciju u oblasti ginekologije.

8. Gospođa Mone u kimonu - Klod Mone

Ovo je jedna od najpoznatijih Moneovih slika, nastala 1876. godine i prikazuje Moneovu prvu ženu, Kamil Donsju, obučenu u raskošno ukrašeni japanski kimono.

Wikimedia

 

Klod Mone (1840-1926) je bio opsednut bojama i njihovim verodostojnim prikazivanjem na platnu, a često je govorio o tome koliko su značajne za njega. Govorio je da su boje njegova svakodnevna opsesija, radost, ali i muka.

9. Portret Džona Džozefa Merlina - Tomas Gejnsboro

Jedna od njegovih najpoznatijih slika, portret uticajnog poznavaoca umetnosti, inženjera i pronalazača, nastala je 1782. godine. Merlin na slici drži jedan od svojih zapaženih izuma i obučen je u odvažnu, elegantnu crvenu jaknu kakvu su nosili plemići tog doba.

Wikipedia

 

Tomas Gejnsboro (1727-1788) je jedan od najvećih majstora britanskog rokokoa, a bavio se isključivo dvema temama: pejzažom i portretom.

10. Kapetan Ričard Gabins - Džon Konstabl  

Jedan od najpoznatijih radova Džona Konstabla (1776-1837) je njegov portret kapetana Ričarda Gabinsa, koji je umetniku pozirao na način koji je bio karakterističan za britanske plemiće tog vremena. Pozadina koju je Konstabl naslikao, kao da dodatno pojačava i skreće pažnju posmatrača na crveni kaput koji nosi junak slike.

Wikimedia

 

Zanimljivo je da je ovo jedan od retkih Konstablovih portreta. Budući da je rođen i odrastao u selu u oblasti Safok, veći deo života proveo je slikajući pejzaže. Njegove najpoznatije slike prikazuju scene sa njiva, zemljoradnike dok obrađuju zemlju, a ova crvena slika prikazuje umetnikov talenat na sasvim drugačiji način.

Komentari (0)

Kultura